Coronavirus - România: 119683 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Orban despre finanțarea europeană pentru Autostrada Pitești-Sibiu: Chiar în ceasul al 12-lea, bine că am primit fondurile

Thursday, 03 September 2020, 20:05 Sursă: Realitatea.net

"Comisia Europeană a luat o decizie extrem de importantă pentru România, şi anume a aprobat alocarea unei finanţări de 875 de milioane de euro pentru construcţia tronsonului de autostradă Sibiu - Piteşti. Sigur că, în ceasul al 12-lea, aproape de finalul celui de-al şaptelea an al exerciţiului financiar 2014 - 2020, s-a luat această decizie şi aş vrea să felicit Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene, de asemenea, Ministerul Mediului şi pe cei care au lucrat documentaţiile de mediu pentru această reuşită. Deci, este o garanţie în momentul de faţă că avem banii alocaţi pentru a construi un tronson de autostradă fundamental, primul tronson de autostradă care traversează munţii, şi care asigură, practic, banii necesari pentru închiderea Coridorului IV, Coridorului Rin-Dunăre", a spus Ludovic Orban, în şedinţa de Guvern.

Șeful executivului a prezentat și stadiul în care se află fiecare din cele 5 tronasoane ale culoarului cu o lungime totală de 123 de kilometri.. 

Astfel, pe tronsonul I, Sibiu-Boiţa, lucrările au început deja și se află la 21%, stadiu fizic. Pe tronsoanele II și III (Valea Oltului, cele mai dificile) sunt depuse documentațiile la Autoritatea Naţională de Achiziţii Publice, urmând să fie lansată procedura de licitaţie al lucrărilor. Pe tronsonul IV (Curtea de Argeș - Ticveni) s-au depus ofertele şi sunt în curs de evaluare, iar pe tronsonul V este semnat contractul de proiectare şi construcţie și este în curs de realizare proiectarea.

Şeful Executivului a mai anunţat că Ministerul Transporturilor are pregătită documentaţia şi pentru tronsonul de autostradă Ploieşti - Braşov.

''De asemenea, sunt două tronsoane de autostradă care vor traversa munţii înspre Moldova, este vorba de Autostrada Unirii, Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni, pentru care pentru primul tronson Târgu Mureş - Târgu Neamţ este în curs de realizare studiul de fezabilitate, şi, de asemenea, în cursul acestei luni va fi lansată licitaţia pentru contractul de realizare a studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pe celelalte două tronsoane de la Târgu Neamţ până la Ungheni. De asemenea, este semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pe un alt tronson important care va traversa Carpaţii şi va asigura legătura între Moldova şi infrastructura de transport european - este vorba de tronsonul de autostradă Bacău - Braşov", a detaliat Orban, potrivit Agerpres.

Premierul a punctat, totodată, că Executivul va trebui să recupereze, într-un timp foarte scurt, "gravele întârzieri" provocate de "guvernările iresponsabile" care au lăsat infrastructura de transport a României într-un "stadiu de subdezvoltare".

"Şi va trebui să modernizăm această infrastructură, s-o aducem la standarde europene, pentru că fără infrastructură de transport dezvoltarea economică este pusă sub semnul întrebării", a mai spus el.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL