Coronavirus - România: 706475 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Oamenii de știință, realizare URIAȘĂ legată de planeta Marte

Thursday, 27 April 2017, 21:30 Sursă: REALITATEA.NET

O echipă de ingineri a Universității California, din San Diego, și-a procurat o cantitate de pământ conceput de NASA care imită proprietățile solului marțian. Ambiția ei declarată este de a fabrica cărămizi de origine exclusiv marțiană pentru viitoarele construcții de pe planeta roșie, arată agerpres.

"Cei care vor merge pe Marte sunt incredibil de curajoși, adevărați pionieri, și ar fi o onoare pentru mine să fiu fabricantul lor de cărămizi", a explicat Yu Qiao, din cadrul Universității California, autorul studiului.

Practic, cercetătorii au constatat că este suficient ca aceste blocuri de pământ roșiatic să fie presate puternic pentru a produce aceste cărămizi. Nimic altceva nu trebuie făcut, nici măcar ca acestea să fie tratate termic.

În stare presată, "solul marțian" devine dur ca o stâncă și chiar mai rezistent decât betonul armat. Prin acest procedeu, cercetătorii au putut fabrica sute de cărămizi circulare de 3 milimetri grosime.

Adevăratul sol marțian ar putea fi astfel comprimat strat cu strat pentru a ridica un zid sau pentru a fabrica cărămizi mai groase, a sugerat Yu Qiao.

Alți cercetători au imaginat construcția de centrale nucleare pe Marte pentru a "găti" cărămizile sau transportul de pe Pământ a unor mari cantități de polimer, un "liant" destinat fabricării lor.

Rămâne evident de văzut dacă solul marțian veritabil va reacționa ca solul artificial recreat de NASA, a mai spus Yu Qiao. Practic, numai testele la fața locului vor putea valida această tehnică.

În 2012, robotul Curiosity al NASA a prelevat pentru prima dată eșantioane de nisip și pulbere de pe planeta Marte, analizând, la fața locului, compoziția solului marțian.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL