O femeie de 80 de ani, salvată în ultimul moment în masivul Ceahlău. Ce făcea acolo

Thursday, 28 June 2018, 11:06 Sursă: REALITATEA.NET

Miercuri, 27 iunie, salvamontiștii nemțeni au salvat o bătrână de 80 de ani din zona Ceahlău-Bistricioara. Intervenția a avut loc, în zona Cabanei Fântânele la cota 1200 și s-a finalizat în jurul orei 19.00, scrie Realitateadeneamt.net.

Adaugă părerea ta

Victima a povestit că a intenționat să urce la schitul din vârful muntelui, dar a fost surprinsă de furtună și a avut inspirația să se întoarcă în ultimul moment. Din cauza epuizării, a frigului și a afecţiunilor cardiace a intrat în criză dar a avut medicamente la ea. Cu ultimele puteri a sunat la 112. A mai putut răspunde la câteva apeluri ale dispeceratului Salvamont. Femeia a reușit să dea o localizare perfectă a locului unde se afla, după care și-a pierdut cunoștința.

În urma convorbirii cu victima, salvamontiștii nemțeni și-au dat seama că pentru a o salva trebuie să intervină rapid, cazul fiind unul deosebit de grav. Victima, la o vârstă înaintată, cardiacă era echipată precar pentru cele 7-8 grade și umiditatea de 90 %. Mai mult, aceasta dădea semne de epuizare avansată și ceda termic intrând în hipotermie. Condiţiile meteo, foarte proaste, au făcut inutil și periculos accesul cu autoutilitarele de intervenție. Echipa de intervenție a parcurs însă distanța până la victimă într-un timp record, depăşindu-şi limitele fizice și psihice.

Au găsit victima căzuta lângă un brad, inertă, fără capacitatea de a comunica. Bătrâna și-a revenit după primul ajutor acordat de către echipa Salvamont Neamț și mai ales după aplicarea patch-urilor termice speciale. A fost apoi transportată până la Baza Salvamont Durău de unde a preluat-o echipajul SMURD trimis de ISU Neamț.