Coronavirus - România: 465982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Toate cele 11 persoane, între care și turiști francezi, blocate în peștera Huda lui Papură, salvate

Monday, 22 August 2016, 16:36 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE: Toate cele 11 persoane - doi adulţi şi nouă adolescenţi - blocate în Peştera Huda lui Papară din Munţii Apuseni de aproape şapte ore au fost scoase la suprafaţă, luni seară, de salvatorii speologi. Cei 11 au fost preluaţi de echipaje medicale pentru ca starea lor de sănătate să fie evaluată, scrie News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, Alina Marescu, a declarat că cele 11 persoane - doi adulţi şi nouă adolescenţi - blocate în Peştera Huda lui Papară au fost recuperate de salvatorii speologi.

Cei 11 au fost preluaţi de echipaje medicale pentru a le fi evaluată starea de sănătate, însă primele informaţii arată că toţi sunt teferi şi nevătămaţi.

”Toţi au fost scoşi teferi şi în siguranţă din peşteră. Vor fi totuşi evaluaţi de echipele medicale mobilizate la faţa locului. Menţionăm că Peştera Huda lui Papară este închisă pentru turişti, însă poate fi vizitata doar sub supravegherea unor speologi acreditaţi cu experienţă”, a spus Alina Marescu.

Potrivit sursei citate, cele 11 persoane urmează să fie transportate la pensiunea din zonă, unde sunt cazaţi, iar în paralel vor fi făcute verificări pentru a se stabili dacă vizita acestora în peşteră s-a făcut cu respectarea condiţiilor legale.

UPDATE: Una dintre persoanele rămase blocate în Peştera Huda lui Papară din Munţii Apuseni a fost scoasă la suprafaţă de salvatorii speologi după aproape cinci ore, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Alina Marescu, potrivit News.ro. Ea a precizat că echipele de intervenţie au găsit 11 persoane în interiorul peşterii, deşi autorităţile anunţaseră iniţial că este vorba despre nouă oameni blocaţi.

UPDATE: O echipă de salvatori speologi de la Salvaspeo Cluj a ajuns, luni seară, la peştera Huda lui Papară din Munţii Apuseni şi a început operaţiunea de salvare a celor nouă persoane rămase blocate în interior în urma unei viituri, a declarat subprefectul de Alba, Mihaela Albu, potrivit News.ro. Ea precizat că s-a luat legătura cu cei nouă şi ”sunt semnale că sunt teferi”.

”Din informaţiile de la faţa locului reiese că echipele de salvatori au intrat în peşteră, s-a luat legătura cu ei şi sunt semnale că sunt teferi şi urmează procedura de instalare a echipamentelor şi scoaterea la suprafaţă. Din ce ni s-a spus a scăzut şi nivelul apei”, a spus subprefectul Mihaela Albu.

Ea a adăugat că încă nu se cunosc date foarte certe despre identitatea celor nouă persoane blocate în peşteră, acestea urmând să fie comunicate după ce salvatorii vor ajunge la ei.

UPDATE: Câțiva cetățeni francezi se află printre cei nouă speologi care au rămas blocați în peștera Huda lui Papară, aflată pe teritoriul satului Sub Piatră, comuna Sălciua din județul Alba, după ce o viitură a inundat, luni, interiorul, ca urmare a unor precipitații abundente, a declarat subprefectul Mihaela Alba, potrivit Agerpres.

Albu a menționat că, potrivit informațiilor furnizate de autoritățile locale, printre persoanele blocate s-ar afla și francezi, însoțiți de doi speologi experimentați din Cluj Napoca. Pe de altă parte, muncitori care lucrau la un drum comunal i-au spus primarului comunei că au văzut de dimineață în apropierea peșterii un grup de copii, a mai spus subprefectul.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Unirea Alba, Alina Marescu, a declarat că, potrivit unui apel făcut la 112, în peșteră au rămas blocate nouă persoane, surprinse de debitul crescut al apei. Doi speologi de la Salvaspeo Cluj urmează să se deplaseze la fața locului pentru a evalua situația din interiorul peșterii, scrie Agerpres.

ISU a trimis în apropiere de peșteră o autospecială de intervenție și o ambulanță SMURD, a menționat Marescu.

Tot ca urmare a precipitațiilor, traficul pe DN 75, care face legătura între Cîmpeni și Turda, a fost întrerupt luni în zona localității Sălciua, după ce pe carosabil au ajuns aluviuni de pe versanți, în urma precipitațiilor. Circulația a fost reluată la scurt timp pe un sens de mers, a menționat purtătorul de cuvânt al IPJ Alba, Luminița Prodan.

În urmă cu șase ani, trei speologi au rămas blocați, timp de mai multe ore, în Huda lui Papară, cea mai lungă peșteră din Munții Trascăului, tot în urma unei viituri.

Situată în partea de nord-vest a Munților Trascăului, este considerată una dintre cele mai interesante peșteri din Munții Apuseni. Aici hibernează cea mai mare colonie de lilieci din Europa, circa 84.000 de indivizi din nouă specii. Huda lui Papară este cea mai lungă și denivelată peșteră din Munții Trascăului. Începând din 1954, un grup de speologi clujeni au explorat și cartat peștera, publicând harta în 1969. Din 1979, clubul de speologie "Polaris" Blaj a început explorarea și recartarea peșterii, reușind în 1986 să realizeze amenajarea turistică. De câțiva ani, peștera nu mai poate fi vizitată.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL