Coronavirus - România: 492211 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Nelu Tătaru, la 5 ani de la COLECTIV: ”Lucrurile pentru tratarea 'marelui ars' în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent”

Friday, 30 October 2020, 13:45 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Monica Vasilescu

"Astăzi se împlinesc 5 ani de la tragedia Colectiv. În fiecare an, la această dată, gândul nostru se îndreaptă la tinerii care și-au pierdut viața în acel cumplit accident, către familiile îndoliate ale acestora, dar și către cei care au supraviețuit. După 5 ani, lucrurile pentru tratarea 'marelui ars' în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent. S-a modificat legislația pentru reducerea și optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară și au fost trimiși la specializare medici și cadre medicale în clinici din afara țării. Printr-un program al Băncii Mondiale, 6 secții din spitalele din țară au fost dotate cu echipamente medicale necesare în valoare de peste 33 milioane de euro", afirmă Nelu Tătaru.

"Anul acesta trebuia să înceapă construcția celor 3 noi centre multifuncționale de mari arși, asigurate din fonduri printr-un program în colaborare cu Banca Mondială, dar am găsit toate proiectele mult întârziate. Am reușit ca, pentru Centrul de mari arși de la Timișoara, care este și cel mai avansat proiect, să obținem în data de 18 august 2020 autorizația de construcție și suntem în faza de pregătire finală a documentelor de licitație pentru execuția clădirii. Licitația va fi lansată în luna noiembrie. De altfel, estimăm că peste 6 luni vom avea toate 3 licitațiile de construcție pornite", mai spune ministrul Sănătății. 

Ministrul Sănătății consideră că "Este nevoie stringentă si de o regândire și restructurare a întregului sistem sanitar românesc pentru beneficiul pacienților noștri, dar și pentru profesioniștii din domeniu. Salut inițiativa, la care a contribuit și Ministerul Sănătății, în urma căreia supraviețuitorii Colectiv vor beneficia de tratament decontat pe întreaga durată a vieții".


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL