Motivul INCREDIBIL pentru sporurile de condiții vătămătoare de la Consiliul Concurenței

Friday, 20 December 2019, 19:44 Sursă: HotNews

Autor: Realitatea.NET

 

„Nivelul radiațiilor emise de antenele de pe Casa Presei este principalul motiv pentru care angajații Consiliului Concurenței primesc spor pentru condiții de muncă vătămătoare. Acest spor îl primesc toți cei aproximativ 250 de angajați din sediul central (cu excepția celor din alte județe și a demnitarilor)", a precizat vineri, pentru HotNews.ro, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Sporul de condiții vătămătoare, care include și expunerea la radiații electromagnetice, îl au prin lege angajații din sectorul bugetar. ANCOM, autoritatea națională care monitorizează nivelurile câmpurilor electromagnetice susține însă că nu ar exista niciun pericol, pentru că acestea sunt de sute și mii de ori mai mici decât limitele legale, potrivit HotNews.ro.

Acest spor a fost acordat din noiembrie 2018 după ce Direcția de Sănătate București și Institutul Național de Sănătate au constatat că mai multe noxe pun în real pericol sănătatea angajaților. Sporul este reglementat de Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice care se aplică personalului din autorități și instituții publice. 

Potrivit reglementărilor în vigoare, condițiile de muncă vătămătoare sunt acele „condiții de muncă unde sunt înregistrate depășiri ale noxelor fizice, chimice, fizico-chimice sau biologice, care determină suprasolicitarea unor funcții sau sisteme ale organismului".

Sporuri maxime pentru condiții vătămătoare de 2.200 lei până la 3.020 de lei la Consiliul Concurenței și Camera Deputaților

La Consiliul Concurenței, sporurile de condiții vătămătoare la nivelul lunii septembrie 2019 erau cuprinse între 316 lei brut (în cazul unui șofer al cărui salariu brut era de 2.897 de lei) și 2.262 de lei brut (în cazul unui director general al cărui salariu brut primit era de 15.076 de lei), arată HotNews,ro.

La Camera Deputaților, un muncitor necalificat angajat la Parlament putea primi un spor de condiți vătămătoare de 350 lei brut (în condițiile în care salariul brut al acestuia era de 2.553 de lei), în timp ce un secretar general primea un spor de condiții de muncă vătămătoare de maxim 3.029 de lei brut (în condițiile în care salariul brut al acestuia era de 20.194 de lei), potrivit aceleiași surse.

Veniturile multor bugetari vor fi reduse din 2020 din cauza „sporului pentru condiții vătămătoare”

Guvernul PNL condus de Ludovic Orban își va angaja răspunderea luni, 23 decembrie, asupra unui proiect de lege prin care sunt eliminate anumite prevederi ale controversatei OUG 114/2018. Guvernul propune inclusiv modificarea modului de calcul al sporului pentru condiții vătămătoare. Dacă până acum acest spor se acorda în procent de 15% din salariul brut primit de bugetari la ministerele ori instituțiile publice unde lucrau, Guvernul propune acum ca acest spor de condiţii vătămătoare să fie în cuantum de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată.

În condițiile în care salariul de bază minim brut pe ţară va fi anul viitor de 2.230 de lei, practic, toți bugetarii vor avea același spor de 557 de lei brut.

Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2019-12-21 08:22:15
Ion Albu

Pai daca ANCOM sustine ca nu este niciun pericol si ca nivelurile de radiatii sunt mai mici de sute de ori decat cele prescrise a fi daunatoare, pe ce baza se acorda aceste sporuri ?

Alte articole din: POLITICĂ