Coronavirus - România: 484550 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Motivarea deciziei de condamnare a fostului ministru al Energiei: "A demonstrat dispreţ faţă de..."

Saturday, 18 November 2017, 15:26 Sursă: REALITATEA.NET

Săvârşirea unor fapte de corupţie de către inculpat exact într-o perioadă în care combaterea acestora reprezintă unul din obiectivele principale ale autorităţilor statului român demonstrează dispreţul profund al inculpatului pentru valorile apărate de legea penală, justificând tratamentul sancţionator din prezenta cauză, inclusiv aplicarea pedepselor complementare şi accesorii. Nivelul ridicat de instruire al inculpatului Niţă Constantin, funcţiile ocupate de acesta în cadrul formaţiunii politice din care făcea parte, cât şi cele din cadrul instituţiilor statului nu au reprezentat pentru acesta o barieră în calea încălcării legii penale şi, de aceea, se justifică aplicarea pedepselor complementare şi accesorii”, se arată în motivarea deciziei dispusă în 26 mai de către judecătorii Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Totodată, instanţa a mai reţinut faptul că, deşi fostul ministru Constantin Niţă nu a avut antecendente penale, acesta a demonstrat o atitudine prin care a refuzat să-şi asume responsabilitatea pentru faptele săvârşite.

„Acesta (Constantin Niţă, n.r.) nu este cunoscut cu antecedente penale, are un grad ridicat de educaţie, o stabilitate familială, însă, atât în cursul urmăririi penale, cât şi al cercetării judecătoreşti a avut o atitudine de negare a faptelor săvârşite, susţinând o stare de fapt nereală, încercând să-şi limiteze activitatea doar la simpla prezentare şi punere în legătură a două persoane, refuzând să-şi asume răspunderea pentru activitatea infracţională, dovedită prin probele administrate. (...) Conduita pe care acesta a înţeles să o adopte pe parcursul procesului penal, instanţa apreciază că se justifică aplicarea unui tratament sancţionator mai sever, cu executarea pedepsei în regim privativ de libertate, considerând că numai astfel se poate ajunge la schimbarea atitudinii inculpatului faţă de valorile legii penale pe care le-a nesocotit prin fapta comisă, se poate asigura, în viitor, reinserţia socială a acestuia, precum şi o reacţie promptă a opiniei publice adecvată gradului de pericol pe care-l reprezintă săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, consolidând percepţia cetăţenilor că organele judiciare sunt în măsură să realizeze un act de justiţie, dând o ripostă fermă celor care au considerat că pot fi mai presus de lege, dispreţuind-o şi încălcând-o”, se mai precizează în motivare.Sursa menţionată mai arată că, deşi apărarea a susţinut că activitatea lui Constantin Niţă s-a limitat la doar a le face cunoştinţă celor doi martori denunţători, Tiberiu Urdăreanu şi Gheorghe Nichita, faptele inculpatului demonstrează contrariul: „Acţiunile acestuia, ulterioare încheierii contractului de consultanţă, au infirmat această teză, dovadă fiind interesul manifestat ca acest contract să se desfăşoare în bune condiţii şi fără întârzieri. Probele dosarului au relevat faptul că s-a interesat dacă cei de la U.T.I. Grup îşi îndeplinesc obligaţiile contractuale, acest lucru făcându-l fie personal, fie prin intermediul lui Ghirdă Mihai”.

„În ceea ce priveşte latura subiectivă, inculpatul a acţionat cu intenţie directă. Pe lângă aspectele rezultate din probele enumerate mai sus, s-a reţinut că intenţia este una calificată prin scop, aceea a determinării funcţionarului să facă un act ce intra în cadrul atribuţiilor sale de serviciu. Legătura de cauzalitate între activitatea infracţională a inculpatului şi rezultatul produs – starea de pericol pentru bunul mers al unei instituţii publice şi pentru încrederea de care ar trebui să se bucure, subminată prin acţiuni de natură a crea suspiciuni în ce priveşte corectitudinea şi imparţialitatea funcţionarilor – apare din însăşi săvârşirea faptei, ex re”, mai motivează judecătorii ICCJ.

Fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă (PSD), a fost condamnat în luna mai, de instanţa supremă, la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Fostul demnitar PSD susţine că procurorii au făcut presiuni asupra martorilor şi că fusese avertizat că dosarul este unul politic. Fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă în iunie 2016. 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL