Coronavirus - România: 29620 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, somat să demisioneze! Sanitas: "Nu v-ați respectat promisiunile"

Friday, 04 November 2016, 17:39 Sursă: REALITATEA.NET

Reprezentanții Sanitas susțin, în scrisoarea în care îi cer demisia, că Dragoș Pîslaru nu „și-a respectat întocmai promisiunile făcute”.

Totodată, liderii sindicali îl întreabă pe ministrul Muncii dacă intenționează să candideze la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Tribunalul București a decis, joi, că greva din sănătate, organizată de Federația Sanitas, este ilegală. Protestul din spitale a fost suspendat, marți, în urma promisiunilor că majorările salariale cerute vor trece de Parlament săptămâna viitoare. Tot marți, deputații din Comisiile de buget și de muncă au amendat Ordonanța 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, în sensul creșterii salariilor din sănătate, învățământ și alte categorii.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a reacționat pe pagina sa personală de Facebook după decizia Tribunalului București potrivit căreia greva organizată de Federația Sanitas este ilegală. Demintarul a susținut că unele dintre solicitările protestatarilor sunt îndreptățite, dar că "nu așa se fac, însă, lucrurile". 

Totodată, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru a scris pe Facebook: "Manevrele de pomană electorală ale PSD/ALDE, de a se folosi de grevă pentru a crea aparența de urgență și a justifica încălcarea altei legi, a responsabilității fiscal-bugetare, ce precizează clar că este ilegal să crești salarii cu mai puțin de 180 de zile înainte de alegeri, sunt astfel demontate. 

Din nou realizăm de ce sunt importante aceste alegeri - nu pentru a stabili detalii doctrinare de politică publică, ci pentru a trece de la încălcarea flagrantă și repetată a legii la respectarea acesteia, de la captura statului pentru gașca de partid la a avea o bună guvernare cu respect pentru toți cetățenii, de la corupție la onestitate".  

Redăm integral scrisoare deschisă a Federației Sanitas:

“Respectaţi cadrele medicale şi spuneţi adevărul domnule ministru!

Domnule ministru al Muncii, negociem încă de la înscăunarea dvs la ministerul pe care îl conduceţi şi astăzi, am dat dovadă de bună-credinţă, am încercat să găsim soluţii, dar de fiecare dată, după discuţiile purtate, am constatat că dvs. nu v-aţi respectat întocmai promisunile.

V-am invitat în mijlocul nostru să luaţi pulsul federaţiei şi să discutaţi cu oamenii din ţară care sunt ancoraţi la realitatea în care angajaţii din sistemul sanitar şi de asistenţă socială îşi desfăşoară activitatea şi aţi văzut care sunt opiniile şi doleanţele lor.

De bună-credinţă, am organizat un program de acţiuni sindicale care vă permitea să veniţi cu soluţii astfel încât greva generală să nu fie declanşată. Considerăm că am urmat toţi paşii prevăzuţi de legislaţia în vigoare până la declanşarea grevei generale.

Şi răspunsul dumneavoastră ? Am atras cadrele medicale într-un demers abject şi cerem pomeni, noi, cei care veghem la sănătatea populaţiei???

ABJECT este modul în care dvs. trataţi angajaţii sistemului sanitar şi de asistenţă socială.

ABJECT este că aţi tergiversat luarea unor decizii concrete şi corecte pentru cadrele medicale.

ABJECT este modul în care dvs. minţiţi acest popor şi vă ascundeţi în spatele unor scuze care nu au nici o bază reală.

ABJECT este  modul în care v-aţi folosit de buna noastră credinţă şi aţi lăsat impresia că o să găsiţi toate pârghiile legale pentru a da curs solicitărilor membrilor noştri.

ABJECT este să spuneţi că “este ilegal să creşti salarii cu mai puţin de 180 de zile înainte de alegeri” şi tot ABJECT este ca dvs. să cunoaşteţi cererile angajaţilor din Sănătate înainte de apariţia de OUG nr. 43 şi să nu le daţi curs.

Colegul dvs, ministrul Sănătăţii, ne-a dat în judecată şi este dreptul domniei sale. Însă va da în judecată toate cadrele medicale care vor renunţa să îşi desfăşoare activitatea dacă nu se iau măsurile corespunzătoare?

O să fie aceştia hăituiţi aşa cum se întâmplă cu Federaţia SANITAS şi o să îi acuzaţi de afiliere politică ? Sau pur şi simplu nu contează dacă pacienţii vor fi trataţi sau nu în condiţii corespunzătoare?

În toate negocierile purtate, folosiţi expresiile “vom găsi soluţii” sau “nu există banii necesari”, iar cadrele medicale trebuie să mai aştepte.

Şi nu putem să omitem expresia dvs. preferată “dacă rămânem la guvernare…” Vă întrebăm astăzi: candidaţi, domnule ministru ?

Probabil vă bazaţi pe faptul că nu ne îndurăm să întoarcem spatele pacienţilor noştri. Şi da, pacienţii au fost, sunt şi vor fi prioritatea noastră ! Dar tot pentru ei, vom merge mai departe!

Mergem mai departe pentru că ne este ruşine să îi tot trimitem să îşi cumpere singuri materialele medicale şi tratamentul pentru că noi nu le putem oferi !

Mergem mai departe pentru că am ajuns să ne îngropăm colegii din cauza epuizării fizice la locul de muncă!

Mergem mai departe pentru că singurii care pot dicta acţiunile Federaţiei sunt MEMBRII SANITAS!

Pentru toate acestea, domnule ministru, Federaţia SANITAS vă solicită astăzi să vă cereţi scuze faţă de angajaţii din sistemul de sănătate şi de asistenţă socială şi să vă daţi DEMISIA … de onoare.

Biroul Operativ al Federatiei SANITAS din Romania”.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL