Coronavirus - România: 19907 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Mesaj cutremurător la șase ani de la tragedia din Munții Apuseni

Monday, 20 January 2020, 18:11 Sursă: realitatea.netTragedia din Munții Apuseni, 2014. Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie 2014, într-o zi de luni, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări de aproape șase ore ale pompierilor salvatori, jandarmilor montani, poliţiştilor, salvamontiştilor.

Tragedia din Munții Apuseni, 2014. Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar Aurelia Ion era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă. Nu au mai putut fi salvați, din păcate. Cei cinci răniți, copilotul și patru din echipa medicală, au suferit fracturi și multiple traumatisme, dar au rămas în viață.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Șase ani de la tragicul accident aviatic din Apuseni. Au murit Aura Ion și Adrian Iovan

Tragedia din Munții Apuseni, 2014. Accidentul a arătat multe lipsuri în sistemul național de a gestiona situații de urgență și comunicarea defectuoasă între instituțiile statului implicate în misiunea de salvare. O expertiză de 1.300 de pagini în cazul accidentului din munții Apuseni arată că tragedia putea fi evitată. În plus, în august 2018, a fost clasat dosarul anchetei intervenției în tragicul accident.

Mesaj la șase ani de la Tragedia din Munții Apuseni, 2014. Familia Aurei Ion a trimis din nou, ca în fiecare an care a trecut de la accident, un comunicat în care cere  să se facă dreptate 

„Încă un an peste accidentul aviatic din Munții Apuseni. Un an de liniște. Prea multă liniște în condițiile în care avem doi morți și niciun vinovat! O anchetă ținută, încă un an, sub tăcere. Un dosar în care, 6 ani, nu s-a făcut NIMIC! Cât mai trebuie să aștept dreptatea?

20 Ianuarie 2019 – ne pregăteam pentru o judecată dreaptă din partea magistratului de Înaltă Curte, o hotărâre care să aibă în vedere probele de la dosar, probe ce arată, confirmă, neregulile intervenției în operațiunea de localizare-căutare și salvare. (...) Nu ne mai obosim, nu răspunde nimeni, iar noi, oricum, cunoaștem răspunsul! (...) Este deja cunoscut, în tipicitatea anchetei: mușamalizarea dosarului pentru salvarea Școlii de Aviație și a celor implicați. 

DAR vom continua și vom merge până la capăt. (...) 20 Ianuarie 2020 – VREM DREPTATE PENTRU AURELIA ION! VREM DREPTATE PENTRU FAMILIA NOASTRĂ! VREM DREPTATE PENTRU URMAȘII NOȘTRI! (...) Să vă amintiți că sunt doi morți care-și cer DREPTATEA!”, se spune în comunicat. 

Șase ani de la tragicul accident aviatic din Apuseni. Au murit Aura Ion și Adrian Iovan

Tragedia din Munții Apuseni, 2014. În august 2018, procurorii militari din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au clasat dosarul accidentului aviatic din Apuseni. Ancheta a vizat modul de intervenţie al instituţiilor specializate pentru găsirea aeronavei şi salvarea oamenilor.

Tragedia din Munții Apuseni, 2014. În urmă cu un an, în ianuarie 2019, la cinci ani de la accidentul aviatic, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, secretar de stat în MAI, declara că durata de intervenţie, în lipsa posibilităţii utilizării unor mijloace aeriene şi ţinând cont de împrejurări - pădure, întuneric, ceaţă, zăpadă, a fost una „normală", similară cu ce s-ar fi întâmplat şi în altă ţară. Arafat dădea drept exemplu o tragedie din SUA în care căutările au durat o zi întreagă. 

Șase ani de la tragicul accident aviatic din Apuseni. Au murit Aura Ion și Adrian Iovan

Redăm integral comunicatul familiei Aurei Ion, transmis la șase ani de la catastrofa aviatică din Munții Apuseni:

„Încă un an peste accidentul aviatic din Munții Apuseni. Un an de liniște. Prea multă liniște în condițiile în care avem doi morți și niciun vinovat! O anchetă ținută, încă un an, sub tăcere. Un dosar în care, 6 ani, nu s-a făcut NIMIC! Cât mai trebuie să aștept dreptatea? 

20 Ianuarie 2019 – ne pregăteam pentru o judecată dreaptă din partea magistratului de Înaltă Curte, o hotărâre care să aibă în vedere probele de la dosar, probe ce arată, confirmă, neregulile intervenției în operațiunea de localizare-căutare și salvare. De la teorie la practică... cale lungă! Judecătorul Șelaru Horia Valentin a uitat că nu poate să judece fără dosar și a trecut la treabă, a dat soluția...cea de dinainte bine stabilită, căci altfel, fără întreg dosarul, nu ar fi avut voie să se pronunțe. Și au făcut, și de data aceasta, o judecată "dreaptă"... au mers în linie dreaptă, fără abatere de la traseu...În timpul judecății, parte din dosar era ținut la Parchetul Militar. Să-l mai întrebăm pe procurorul militar Văetiși Marian de ce nu a informat judecătorul și avocații că mai sunt câteva volume pe la Procuratura Militară, prin sertare? Nu ne mai obosim, nu răspunde nimeni, iar noi, oricum, cunoaștem răspunsul! 

Acum „se lucrează” la ancheta ce îi vizează pe cei ce aveau responsabilități pentru declanșarea operațiunilor de alarmare din cadrul ROMATSA; pe medicii SMURD cu privire la intervenția medicală, la respectarea procedurilor, precum și la încetarea manevrelor de resuscitare și declararea decesului victimei; pe pilotul Petrescu Răzvan și Școala Superioară de Aviație Civilă, pentru falsurile din documentația aeronavei BN2, întrucât aceasta nu avea, la data efectuării zborului, verificările tehnice obligatorii pentru desfășurarea misiunii. 

Parte din dosar a zăcut la Cluj, la Parchetul Curții de Apel CLUJ, 10 luni, până când procurorii de acolo s-au gândit să ceară Bucureștiului să-l preia, că e complicat... și l-a preluat...din nou...Parchetul General.
Cealaltă parte zace la Parchetului Judecătoriei 1,  unde prim-procurorul Cozma Alin ne-a interzis, nouă victimelor, accesul la dosar. Să mai întrebăm care ar fi motivul? Este deja cunoscut, în tipicitatea anchetei: mușamalizarea dosarului pentru salvarea Școlii de Aviație și a celor implicați.

DAR vom continua și vom merge până la capăt. Vom arăta de fiecare dată abuzul. Și vom face public ceea ce trebuie să se audă, chiar dacă opinia publică pare că a amuțit. Poate ne trezim totuși! Poate reușim să conștientizăm că adevăratul pericol se produce atunci când suntem reduși la tăcere!
20 Ianuarie 2020 – VREM DREPTATE PENTRU AURELIA ION! VREM DREPTATE PENTRU FAMILIA NOASTRĂ! VREM DREPTATE PENTRU URMAȘII NOȘTRI! 

2020 – un an care poartă amprenta lui 20, așa că, voi cei cu responsabilitatea dreptății, să vă amintiți de ziua de 20 Ianuarie 2014 la fiecare pas! Să vă amintiți că sunt doi morți care-și cer DREPTATEA!”, se spune în încheierea mesajului familiei Aurei Ion.

Șase ani de la tragicul accident aviatic din Apuseni. Au murit Aura Ion și Adrian Iovan

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-01-21 10:15:26
Constantin Gadea

IN ACCIDENTUL DIN APUSENI, IN CEL DIN SUTGHIOL SI IN INCENDIUL DE LA CLECTIV SUNT IMPLICATE MAINI CRIMINALE. PAREREA MEA. DE MOARTEA AUREI ESTE VINOVAT VICTOR PONTA.

Alte articole din: ACTUAL