Cei doi bebeluși internați la Marie Curie au mâncat supă de pui și sarmale - VIDEO

Saturday, 12 March 2016, 10:08 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE: Secţiei de nefrologie de la Spitalul "Marie Curie", Mihaela Bălgrădean, a declarat duminică dimineaţă că cei doi copii au consumat carne în supă şi sărmăluţe.

Bebeluşul care a consumat sărmăluţe este în continuare în stare gravă, iar cel care a mâncat supă se simte mult mai bine.

Medicul a susținut că bacteria se găsește, în principal, în alimente iar în cazul celor doi copii — o fetiță de 6 luni și un băiețel de 7 luni—, carnea a fost cea care a dus la îmbolnăvire.

''Este vorba de un băiețel și o fetiță, fiecare a consumat într-un fel carne — primul supă cu piciorușe de pui fierte, al doilea sarmale. (...) Lucrurile sunt clare: carnea este de vină. Dacă nu ne gândim că boala se leagă de felul în care le dăm să mănânce copiilor, cum le dăm să mănânce — aici sunt începuturile bolii. (...) Nici nu mai contează de unde provenea carnea. E foarte grav că un copil de 7 luni primește carne. Nu trebuia să o primească sub nicio formă. (...) Cel care a primit supă, copilul de 6 luni, evoluează bine, nu are nevoie de dializă. A făcut perfuzii, i-a administrat medicație. (...). Al doilea este grav și a început procedura de dializă de ieri (n.r. — sâmbătă). Este stabilizat hemodinamic, se află pe secția de nefrologie și va primi toate terapiile necesare'', a explicat medicul.

În privința sechelelor cu care ar putea rămâne copiii, ea a arătat că aceștia vor fi monitorizați și a reafirmat importanța alimentației și a modului în care este preparată hrana.

''O să-i urmărim pe parcurs, dar trebuie să insistăm asupra începuturilor bolii, contează ce primesc ca alimentație, cum este spălată carnea, cu ce apă se spală fructele și legumele, ce fel de lapte consumă — pasteurizat sau nu. Toate contează, până la urmă, și proveniența lor. Este vorba de educație sanitară'', a subliniat dr Bălgrădean, adăugând că poate o anchetă ar trebui făcută ''în familie''.

.......................................................................

Din păcate, medicii spun că unul dintre ei are o formă severă a bolii și urmează să se înceapă procedura de dializă. Acesta are și anemie.

În afara de acesti copii, la ”Marie Curie” este internat și un alt copil din Argeș. Doi bebeluși au fost externați ieri.

Este voba despre o bacterie extrem de periculoasă care atacă organele copiilor. Chiar și după ce sunt externați, aceștia pot rămâne cu sechele pe o perioadă lungă din viață.

"S-au internat prin transfer doi sugari. Unul dintre ei, o fetiță în vârstă de șapte luni, a venit de la spitalul Fetești. Aeasta se află la Terapie Intensivă. Celălalt sugar, în vârstă de șase luni, se află pe secție, și este într-o stare mai bună”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului ”Marie Curie”, medicul Denise Stănescu.

Medicul spune că micuților li s-a administrat antibiotic pentru enterocolită înainte de a ajunge la ”Marie Curie”.

Ministerul Sănătății reamintește importanța măsurilor de prevenție, în special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător. Specialiștii MS recomandă achiziţionarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar, recomandând spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor, dar și tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.

Ministerul Sănătății: 3 copii sunt internați acum la Marie Curie

Doi copii din Fetești, diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic (SHU) au fost internați seara trecută în secția de nefrologie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie”, conform informațiilor transmise în această dimineață de către medicii unității sanitare la Ministerul Sănătății.

Este vorba despre un copil de 6 luni care a fost transferat de la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului “Alfred Rusescu” și care are o formă incompletă de SHU. Copilului i s-a depistat verotoxină pozitivă și este confirmat cu E-Coli O26, dar nu necesită dializă peritoneală.

Celălalt copil este în vârstă de 7 luni, cu o formă severă de SHU care va începe în cursul zilei de astăzi procedura de dializă peritoneală.

Pe secția de nefrologie rămâne internat și copilul din Mioveni care are o evoluție favorabilă a stării de sănătate și care se află sub tratament de specialitate și observație medicală. Acesta nu mai necesită dializă peritoneală.

Astfel, în prezent, în unitatea sanitară din București sunt internați 3 copii diagnosticați cu SHU.

Ministerul Sănătății reamintește importanța măsurilor de prevenție, în special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător. Specialiștii MS recomandă achiziţionarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar, recomandând spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor, dar și tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL