Coronavirus - România: 5467 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Medic: Cum să te ferești de CORONAVIRUS și când trebuie să mergi la spital

Monday, 24 February 2020, 18:47 Sursă: realitatea.net, HotNews

Simptomele infecției cu noul coronavirus seamănă foarte mult cu cele ale unei banale răceli, mai ales în cazul formelor ușoare de îmbolnăvire (aproximativ 95% din totalul cazurilor), sau cu cele ale gripei, explică Adrian Marinescu, medic specialist în boli infecțioase la Institutul Matei Balș din București.explică, într-un interviu acordat HotNews.ro.

O persoană care prezintă astfel de simptome și care a călătorit în zone unde s-au înregistrat cazuri de îmbolnăviri sau a intrat în contact cu persoane care au călătorit în astfel de zone nu trebuie însă să meargă singură la medic sau la camera de gardă a unui spital, riscând să transmită virusul, ci să sune la Direcția de Sănătate Publică din județul respectiv, iar de acolo va fi ghidată ce pași trebuie să urmeze. În mod normal, persoana este preluată de un echipaj medical, testată și izolată, dacă este cazul, mai recomandă medicul specialist.

SIMPTOMELE infecției cu coronavirus seamănă foarte mult cu cele ale unei banale răceli sau cu cele ale gripei - tuse, febră, durere în gât, dificultăți la respirație.

CINE ESTE EXPUS: Doar persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în zone unde se înregistrează focare/îmbolnăviri de coronavirus sau care au intrat în contact cu persoane care au călătorit recent în astfel de zone sunt EXPUSE la virus. Celelalte au răceală sau gripă.

Majoritatea dintre infecțiile cu coronavirus - 95% sunt forme ușoare și se tratează cu medicamentele administrate în mod normal în cazul infecțiilor respiratorii. Doar 5% sunt forme mai grave, iar o parte dintre ele sunt la persoane în vârstă și care suferă de alte afecțiuni.

NU MERGEȚI SINGUR la medic sau la spital, ci sunați la DSP, în cazul în care suspectați că ați intrat în contact cu coronavirusul

NU MERGI DIRECT LA SPITAL DACĂ AI SIMPTOME.  Persoanele care au suspiciuni că ar fi putut intra în contact cu virusul și prezintă simptome nu trebuie să meargă singure la medic sau la camera de gardă a unui spital, riscând să transmită virusul, ci să sune la Direcția de Sănătate Publică din județul respectiv, iar de acolo vor fi ghidate ce pași trebuie să urmeze. În mod normal, persoana suspectă este preluată de un echipaj medical, testată și izolată, dacă este cazul.

EVITAȚI AGLOMERAȚIILE, spălați-vă des pe mâini și evitați să vă atingeți fața cu mâinile nespălate - sunt principalele recomandări ale medicilor în această perioadă, în condițiile în care în România este și epidemie de gripă sezonieră.

Ar trebui să o lăsăm mai moale cu mall-urile și aglomerațiile în această perioadă, spălați-vă des pe mâini, evitați să vă atingeți fața cu mâinile nespălate. Măsuri de bun simț, până la urmă”, mai spune medicul.

SINGURII CARE AR TREBUI SĂ SE ALARMEZE din cauza simptomelor sunt cei care au călătorit în ultimele 14 zile în zone unde se înregistrează focare sau care au intrat în contact cu persoane care au călătorit recent în zone unde sunt persoane infectate cu coronavirus.

Avertisment: Dacă temperatura de afară crește, răspândirea virusului scade. Riscul nu este complet eliminat 

Răspândirea virusului poate scădea în emisfera nordică în momentul în care temperatura de afară va crește, însă riscul nu este complet eliminat, deoarece pot apărea focare în alte zone, unde vor fi temperaturi mai scăzute. În plus, în zonele unde sunt acum focare, dacă numărul de cazuri va scădea odată cu creșterea temperaturilor, există riscul ca oamenii să nu își mai ia măsurile necesare și, după un interval de timp, să înceapă să migreze cu mai multă ușurință, lucru care ar putea duce la apariția de noi focare, potrivit medicului Adrian Marinescu.

În România nu s-a înregistrat până în acest moment niciun caz de infecție cu coronavirus, iar dacă vor fi cazuri, o să le ținem sub control, fără discuție. Principalele măsuri de prevenție, în lipsa unui vaccin care să prevină îmbolnăvirea, vaccin care nu există deocamdată, sunt câteva, de bun simț”. 

Epidemia a ucis deja peste 2.600 de oameni în China. Potrivit celui mai recent bilanț, până luni, 24 februarie, au fost infectați cu coronavirus peste 79.000 de oameni, majoritatea în China. Dintre aceștia, numărul celor care au murit a ajuns la 2.619 iar al celor care s-au vindecat a depășit 25.000.

În cel mai mare focar în afara Asiei, în Italia, până pe 24 februarie au murit deja 7 persoane din cauza infecției de coronavirus, iar peste 200 de persoane erau infectate cu noul virus COVID-2019. 

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL