Coronavirus - România: 118054 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

UPDATE Masca de protecție a devenit obligatorie în spațiile publice aglomerate în București și aproximativ 25 de județe. Lista completă

Saturday, 01 August 2020, 09:17 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc
ARAD - Obligativitatea purtării măștii de protecție a intrat în vigoare pe 1 august și se aplică tuturor persoanelor, cu excepția copiilor sub cinci ani. Masca este obigatorie în piețele agroalimentare, permanente sau temporare, închise sau deschise, în spațiile de tipul târgurilor de animale sau de produse tradiționale, bâlciuri, oboare, piețe/târguri săptămânale etc, în incinta aeroportului, stațiilor CFR, autogărilor, în stațiile mijloacelor de transport în comun, la toate evenimentele, de orice natură, unde există aglomerări de persoane, desfășurate atât în interior, cât și în exterior, pe toată perioada stării de alertă.
 
ARGEȘ - Obligativitatea purtării măștii de protecție a intrat în vigoare pe 30 iulie și nu se aplică în cazul copiilor sub cinci ani. Masca este obligatorie în spaţii închise şi deschise, pentru grupuri mai mari de două persoane care nu locuiesc la aceeaşi adresă. Programul activităţilor comerciale de tip fast-food, drive-in, jocuri de noroc, case de pariuri, cazinouri se va reduce până la ora 22:00, de luni până vineri, şi până la ora 23:00 în zilele de sâmbătă şi duminică. Administratorii societăţilor comerciale care organizează evenimente private (nunţi, botezuri, aniversări etc) trebuie să reducă desfăşurarea evenimentului până la ora 22:00, de luni până vineri, şi până la ora 23:00, sâmbătă şi duminică. În cadrul acestor evenimente sunt interzise interacţiunile fizice de tip joc sau dans, atunci când nu se poate păstra distanţa fizică.
 
BOTOȘANI - Purtarea măştii de protecţie este obligatorie pentru toate persoanele în spaţiile publice deschise din 1 august. Este vorba despre pieţele agroalimentare, târguri, oboare, târgurile auto, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, tramvai şi peroane CF) și zonele unde se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje.
 
BRAȘOV - Din 1 august s-a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele în piețele agroalimentare, permanente sau temporare, închise sau deschise, în spațiile de tipul târgurilor de animale sau de produse tradiționale, bâlciuri, la toate evenimentele de orice natură unde sunt create condiții de aglomerare de persoane, atât în interior, cât și în exterior, pe arterele pietonale intens frecventate, precum și în alte zone aglomerate.
 
BUCUREȘTI -Masca de protecție va fi purtată, din 4 august, la evenimentele în aer liber, în stațiile STB, de autobuz, tramvai, troleibuz etc., în autogări și gări.Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență al Capitalei a decis ca masca să fie obligatorie și în spațiul pietonal din Centrul Vechi.
 

BUZĂU - Obligativitatea purtării măştii de protecție în cazul persoanelor cu vârsta de peste 5 ani, aflate în spațiile publice deschise, este valabilă de pe 1 august în toate piețele, târgurile organizate în oraș și în comunele județului, stațiile de autobuz, peroanele gării, piețele publice, amfiteatrele și alte zone publice în care se desfășoară serbări sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, alte spații publice în care s-ar putea produce aglomerație (curțile bisericilor, intrarea într-o instituție publică)

CĂLĂRAȘI - Purtarea măştii de protecţie este obligatorie în spaţiile publice deschise precum pieţe, târguri, oboare și parcuri.
 
CONSTANȚA - Masca este obligatorie în spațiile deschise din 1 august în zonele de promenadă din staţiunile turistice, în intervalul orar 18:00-24:00, în zonele tradiţionale unde se creează aglomerări, esplanadele din Eforie, Mamaia Năvodari, Costineşti sau Constanţa.
 
COVASNA - Purtarea măștii în spațiile deschise intră în vigoare pe 4 august. Măsura este valabilă în pieţele, târgurile, zonele de aşteptare , ca staţiile de autobuz, peroane etc, şi alte zone publice deschise aglomerate din judeţul Covasna, iar terasele şi sălile de jocuri vor fi închise închise între orele 23:00 şi 6:00. De asemenea, purtarea măștii va fi obligatorie și în zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare.
 
DÂMBOVIȚA - Purtarea măştii este obligatorie din 30 iulie în spaţiile publice deschise în care sunt organizate pieţe, târguri şi oboare. Comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în astfel de spaţii trebuie să poarte și mănuși de protecție.
 
DOLJ - Masca de protecţie a devenit obligatorie în spaţiile publice deschise din 1 august, în pieţe, târguri, staţiile de autobuz, gări, autogări, pe aeroport, în zonele pietonale intens circulate din Craiova, indiferent de intervalul orar. În zona Centrului Vechi, în perimetrul delimitat de străzile Calea Unirii, A.I.Cuza, Mihail Kogălniceanu şi Arieş, inclusiv pe sectoarele străzilor nominalizate aferente perimetrului delimitat, masca este obligatorie în intervalul orar 20:00-02:00.
 
GALAȚI - Purtarea măştii este obligatorie din 1 august, în anumite intervale orare. Pe faleza Dunării, între orele 16:00 şi 23:00, gălăţenii sunt obligaţi să poarta masca şi în aer liber pe Faleza inferioară şi superioară a Dunării, Promenada blocurilor P1 - P12 şi Potcoava de Aur, în staţiile de autobuz, în parcuri, pe străzile aglomerate din municipiu: pe strada Brăilei din cartierele Ţiglina I, Micro 19 şi Micro 18, în pieţele din Ţiglina I, Micro 17, Micro 19 şi Micro 39, în Piaţa Centrală şi în Piaţa Basarabiei, se pot face cumpărături doar cu masca pe faţă de la ora 07:00 la 18.00, în Talciocul de pe Drumul de Centură.
 
GIURGIU - Obligativitatea purtării măştii de protecţie este în vigoare din 1 august pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise, precum faleze, pieţe deschise, târguri, oboare, gări, autogări, staţii pentru transportul în comun, parcuri, locuri de joacă. Au fost interzise comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate din exterior, în intervalul orar 23:00 - 06:00.
 
GORJ - Obligativitatea purtării măştilor de protecţie şi păstrarea distanţării au intrat în vigoare pe 1 august pentru toate persoanele prezente în pieţe și parcările din apropierea pieţelor, staţiile mijloacelor de transport în comun, zonele de promenadă - zona de centru şi parcurile din municipiul Târgu-Jiu şi din oraşele/comunele din judeţul Gorj. A fost adoptată și suspendarea de târguri/bâlciuri cu ocazia sărbătorilor religioase.
 
HUNEDOARA - Masca de protecție devine obligatorie pentru toate persoanele prezente în spaţii publice deschise din târguri, pieţe, locuri de pelerinaj sau slujbe religioase. De asemenea, masca trebuie purtată la evenimente cultural-artistice şi sportive, în gări, autogări şi staţii de autobuz. Măsura a fost luată de Prefectura Hunedoara și a intrat în vigoare de sâmbătă, 1 august, de la ora 18.00, fiind valabilă pe perioada stării de alertă.
 
IAȘI - Obligativitatea purtării măștii de protecție este valabilă din 1 august pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise, de pe întreg teritoriul județului.
 
NEAMȚ - Obligativitatea purtării măștii de protecție este valabilă din 5 august. Masca va fi obligatorie în pieţe, târguri/oboare (cu caracter periodic sau permanent), la oficierea oricărui tip de eveniment, în muzee şi alte obiective turistice și în lăcaşurile de cult turistice şi ecumenice.
 

PRAHOVA - Purtarea măştii de protecţie în spaţii deschise este obligatorie din 1 august în spaţii publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane etc), zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în intervalele orare 07:00-11:00 şi 15:00-23:00.

SATU MARE - Obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise, respectiv în piețele și târgurile din județ, a intrat în vigoare pe 1 august.
 
 
SIBIU - Purtarea măştii de protecţie în spaţii deschise este obligatorie din 3 august. În cazul piețelor agroalimentare, masca va fi obligatorie  de luni până vineri, în intervalul orar 15:00 - 18:00, și permanent în weekend. Celelalte spații publice în care măsura este obligatorie permanent sunt piețele agroalimentare cu program săptămânal, piețele volante/piețele mixte, târguri generale/specializate, bâlciuri/festivaluri tematice, stațiile de autobuz, peroanele din stațiile de cale ferată, autogări, Aeroportul Internațional Sibiu - zona de parcare, stațiile de îmbarcare transport  pe cablu (Bâlea Cascadă, Bâlea Lac și Păltiniș) - în timpul staționării și îmbarcării. De asemenea, masca trebuie purtată în timpul ceremoniilor funerare, la Grădina Zoologică în weekend, în zonele cu potențial de aglomerare (casa de bilete, zona chioșcurilor și tarabelor, zona lacului de agrement), în zonele de socializare din parcuri și la evenimente culturale organizate în spații deschise - atât de către participanții la eveniment, cât și de persoanele aflate în trecere care staționează temporar în apropierea zonei delimitate a evenimentului.
 

TELEORMAN - Obligativitatea purtării măștii de protecție în spații închise și în spațiile deschise în care există aglomerări de persoane a intrat în vigoare pe 31 iulie și vizează piețe, târguri, oboare, mijloace de transport în comun, stații de autobuz, gări, autogări, parcuri, alte spații deschise unde se formează grupuri mai mari de trei persoane. Programul activităților comerciale de tip fast-food, drive-in, jocuri de noroc, case de pariuri și cazinouri s-a redus până la ora 22:00, în cursul săptămânii, și până la ora 23:00, în zilele de sâmbătă și duminică. De asemenea, administratorii societăților comerciale care organizează evenimente private (nunți, botezuri, aniversări și alte asemenea) trebuie să reducă durata evenimentului până la ora 22:00, în cursul săptămânii, și până la ora 23.00, în zilele de sâmbătă și duminică. În cadrul acestor evenimente sunt interzise interacțiunile fizice de tip joc, dans. Se recomandă desfășurarea activităților religioase în aer liber.

TIMIȘ - Purtarea măştii de protecţie a devenit obligatorie şi în spaţiile publice deschise din 1 august (ora 19:00), pe întreaga perioadă a stării de alertă, cu excepția copiilor sub cinci ani. Zonele vizate sunt pieţele, târgurile, pieţele de vechituri, zonele de aşteptare, staţiile de transport public, peronul gărilor, autogările, aeroporturile, punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, zonele de promenadă ale oraşelor (cu excepţia Pieţei Victoria din Timişoara şi centrul istoric al municipiului Timişoara), locurile de joacă din parcuri, grădinile de vară, serbările publice, pelerinajele, ceremoniile religioase, evenimentele sportive și publice. Sunt exceptate de la această măsură și persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense, lucrează în condiţii de muncă solicitantă (temperatură ridicată, umiditate crescută) și sportivii care se află pe teren.
 
VASLUI - Masca de protecție devine obligatorie în spațiile deschise pe 4 august. Copiii de sub cinci ani sunt exceptați. Măsura vizează persoanele prezente în spațiile publice deschise de pe teritoriul județului Vaslui, în grupuri mai mari de trei persoane, care nu sunt membri ai aceleiași familii. Locurile în care masca este obligatorie sunt piețele agroalimentare, târgurile, zonele de așteptare ( stații de autobuz, peroane, etc.), zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, pe toată perioada de funcționare a acestor activități, a pecizat Prefectura
 
VÂLCEA - Purtarea măştii de protecţie este obligatorie din 1 august şi în spaţiile deschise aglomerate din tot judeţul,în târguri, pieţe agro-alimentare, ştranduri, piscine, gări, autogări, staţii de transport în comun
 
VRANCEA - Purtarea măştilor de protecţie devine obligatorie din 3 august în spaţiile deschise aglomerate, în pieţele agroalimentare, oboare, târguri, talciocuri, pieţe, piaţete, grădini publice, parcuri, zone de agrement, în staţiile de aşteptare pentru transportul în comun, staţiile CFR, pe peroane şi în autogări, în parcările magazinelor şi spaţiilor comerciale, supermarketuri şi hipermarketuri, în curţi ale lăcaşurilor de cult şi la procesiunile religioase, respectiv înmormântări sau pelerinaje.

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL