Maia Sandu l-a înfruntat pe vicepremierul Rusiei: priorităţile Chişinăului sunt proeuropene

Tuesday, 25 June 2019, 09:14 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Guvernul de la Chişinău va promova o politică externă previzibilă, bazată pe obiectivul integrării europene şi implementarea Acordului de asociere la UE, fără a neglija însă dezvoltarea unei relaţii reciproc avantajoase cu Federaţia Rusă, a declarat luni premierul moldovean Maia Sandu, la întâlnirea cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, relatează agenţia de presă Moldpres, potrivit agerpres.ro.

În acest context, Sandu a spus că prioritatea guvernului moldovean la etapa actuală este "democratizarea ţării şi asigurarea funcţionalităţii instituţiilor statului în interesul cetăţenilor".

Cu această ocazie, Maia Sandu şi Dmitri Kozak au subliniat necesitatea relansării comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică, inclusiv în vederea eliminării tarifelor vamale pentru 14 categorii de produse, introduse în 2014 (anul semnării Acordului de asociere) şi a rezolvării problemelor legate de transporturi.

Părţile şi-au exprimat disponibilitatea de a relansa un dialog politic constructiv, bazat pe respect reciproc faţă de interesele naţionale. Maia Sandu a subliniat că nu există incompatibilităţi dintre Zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare UE-Republica Moldova şi zona de comerţ liber din cadrul CSI.

Cât priveşte regiunea transnistreană, Maia Sandu a atras atenţia asupra necesităţii de a se sista schemele ilegale de comerţ care dăunează tuturor statelor din vecinătate, dar şi asupra necesităţii de a se asigura transparenţa şi previzibilitatea în aprovizionarea regiunii cu gaze naturale.

Vicepremierul Kozak la Chişinău, a declarat presei, după discuţia cu premierul moldovean, că relaţiile moldo-ruse pot fi considerate dezgheţate, potrivit postului de radio Europa Liberă.

Mai multe media, între care Radio Chişinău şi Deschide.md au apreciat întâlnirea dintre Maia Sandu şi Dmitri Kozak drept "un dialog pragmatic având la bază interesul naţional al Republicii Moldova".


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri