Coronavirus - România: 18594 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Lovitură dură pentru românii bolnavi de diabet: insulina nu se mai găseşte în farmacii

Saturday, 19 December 2015, 20:55 Sursă: REALITATEA.NET

Reprezentanții asociațiilor pacienților care suferă de diabet spun că insulina a început să dispară din farmacii la 1 iulie. Atunci, Ministerul Sănătății a scăzut prețul medicamentelor.

Cu alte cuvinte, le-a  impus producătorilor din străinătate să vândă insulină în România la un preț mult mai mic față de alte state europene. Autoritățile nu au restricționat însă exportul din țara noastră și astfel a apărut așa numitul 'export paralel'.

    'Vă dau un exemplu: dacă un medicament în România intră cu 10 euro și în altă țară se vinde cu 15 euro, se ia din România și se duce dincolo pentru că e normal, că e câștigul mai mare. Totodată, avantaj la acest fenomen, pentru cel care face acest export paralel, este că în România, spre exemplu, banii vin după 3 luni, pe când în Comunitatea Europeană banii vin imediat', a declarat dr. Vasile Rizea, președintele Colegiului Farmaciștilor Constanța, conform reporterntv.ro.

Asociațiile pacienților cu diabet  au trimis o scrisoare deschisă  guvernanților în care atrag atenția că în farmacii nu se mai găsește insulină. Le-au cerut să intervină pentru a stopa această practică, chiar dacă este legală.

    'Noi, la Turda, ne-am lovit de o astfel de situație. În luna noiembrie fiind eliberată o rețetă, iar nici astăzi, insulina respectivă nu a ajuns. Producătorii ne spuneau că ei au dat peste 100% în plus insulină necesară către distribuitori. Pe distribuitori i-am întrebat inclusiv dacă scot insulina afară, în străinătate, iar dânșii au spus, evident, că nu', a susținut Maria Mesaroș, președintele Fundației ‘Speranța Diabeticilor‘.

Medicii spun că un pacient dependent de un anumit tip de insulină, care lipsește din farmacii, nu are alternative. Situația cea mai gravă este în județele din nordul  și nord-estul țării.

Chiar dacă în farmacile din Constanța nu sunt probleme, bolnavii dependenți de insulină se tem că vor rămâne și ei fără medicamente.

    'Chiar formularea pacient dependent de insulină arată că insulina nu poate lipsi din tratamentul diabetului de tip 1. Insulina înseamnă viață! Nu se renunță la tratamentul cu insulină nicio zi din viață. Se face în 4 prize pe zi. Nu se renunță la nicio doză și nu se poate schimba schema de tratament decât la indicația medicului specialist', a precizat Liliana Moldoveanu, președintele Asociației Sweet Land.

Conform statisticilor, în România sunt 700.000 de pacienți cu diabet zaharat, însă în realitate numărul ar putea să fie mult mai mare. Tratamentul cu insulină este decontat integral de stat.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL