Lagăr de exterminare pe banii statului

Thursday, 04 August 2016, 20:18, Sursă: REALITATEA TV

Lagăr de exterminare pe banii statului. Chiar dacă încasează lunar câte 1.800 de lei pentru fiecare bolnav cu handicap, patronii Centrului social din comuna Bragadiru îi țin flămânzi, fără lenjerie pe paturi și fără asistență medicală de specialitate. Relevant pentru modul în care sunt tratați bolnavii e cazul Vasilicăi Constantin, care a murit la 27 de ani și cântărea doar 34 de kilograme. Pentru "îngrijirea" acordată, Centrul primea lunar de la stat câte 2.700 de lei, fata fiind și seropozitivă. Deşi reporterii Realitatea TV au făcut solicitări instituţiilor abilitate, nici până la această oră nu au primit vreun răspuns 

Site-ul  investigaţiimedia.ro scrie despre centrul Endemedica dar şi despre conducerea acestuia. Directorul centrului, Teodor Lazăr, fost asistent pe ambulanţă, împreună cu soţia sa Nadia, medic de familie, au transformat în anul 2014 un fost azil de bătrâni pe care-l deţineau în comuna Bragadiru, în centru pentru persoane cu dizabilităţi. 

Jurnaliştii descriu un caz revoltător în care o pacientă, Vasilica Constantin, născută în 1989 a murit, în acest an, după nici doi ani petrecuți la acest centru. Vasilica avea 27 de ani şi cântărea doar 34 de kilograme. Fata era seropozitivă, avea un diagnostic de encefalopatie cronică infantilă şi un retard psiho-motor sever. 

Interesant este, potrivit jurnaliştilor, că, din documentele medicale aflate la dosarul Vasilicăi Constantin, nu reiese în niciun fel degradarea stării de sănătate în ultimele luni. Fapt confirmat de medicii specialişti ai Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, care au fost la faţa locului împreună cu o echipă a Centrului de Resurse Juridice. 

Şi asta n-ar fi singura problemă. Un angajat al centrului a declarat, pentru investigatiimedia.ro, ce se află de fapt în spatele uşilor: „La etaj este o baie care stă în permanență încuiată, acolo sunt saltele, cearceafuri, asta e procedura: când e un control, când vine cineva pe care nu-l cunosc, angajații sună patronul și îl anunță și, în timpul ăsta, scot saltelele și cearceafurile și le pun pe paturi, ca să pară că totul e ok. De obicei nu au saltele și lenjerii”. 

Mai mult chiar, patronul le-a confirmat autorităţilor că atunci când situaţia o cere, bolnavii sunt legaţi pentru a fi cuminţi. 

Jurnalistul Ovidiu Vanghele, care a fost în acest centru, a dat mai multe detalii într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV. 


La centrul Endemedica din comuna Bragadiru, se află în prezent 41 de adulți. Cu toții au dizabilități. Potrivit investigatiimedia.ro, Centrul a primit lunar pentru pacienta Vasilica Constantin, 2.700 de lei, deoarece era seropozitivă. În total, Endemedica primește lunar pentru asistenţa bolnavilor 82.000 de lei. 

 
Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL