Coronavirus - România: 19517 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

La fiecare cinci ore, un medic român pleacă din ţară

Tuesday, 17 June 2014, 17:38 Sursă: REALITATEA TV

La 21 de ani, Ana este studentă în anul patru la Medicină Generală. Peste doi ani va termina şcoala şi nu prea ştie încotro s-o ia. Sistemul de sănătate românesc nu-i promite nimic.

"Se munceşte foarte, foarte mult. Foarte multe ore, plătit puţin. Spitalele arată groaznic", a spus Ana. Aşa că va lua drumul străinătăţii. "Mama mea locuieşte în Luxemburg şi mă gândeam că poate mă duc să locuiesc cu ea", a mai spus tânăra.

La fel de bulversat este şi Adrian. În această vară va urma două stagii de pregătire în radiologie. Unul plătit de Spitalul Fundeni şi altul, pe cont propriu, la o clinică din Germania. "Vreau să fac o mică comparaţie între cele două sisteme, între cunoştiţlele lor şi cunosştinţele noastre. Modul lor de abordare a problemelor", a spus Adrian.

Problemele sistemului românesc îi sunt cunoscute, din orele de practică în spitale. Aşa că visează, ca şi alţi colegi de-ai lui, la sistemul occidental.


Anul acesta, Institutul Clinic Fundeni plăteşte din fonduri europene stagii de pregătire pentru 180 de studenţi la medicină şi 170 de elevi de liceu, din clasele terminale. "Le oferă un cadru de pregătire profesională în care ei sunt renumeraţi şi stimulaţi", a spus Carmen Orban, manager Spitalul Fundeni.

Tinerii interesaţi se pot înscrie online, de pe 20 iunie. Pentru înscriere au nevoie de un C.V. şi o scrisoare de intenţie. La fiecare cinci ore, un medic român pleacă din ţară. Exodul doctorilor din ultimii şase ani a costat statul peste 3,5 miliarde de lei. Bani investiţi în formarea şi specializarea lor.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL