Coronavirus - România: 205793 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Klaus Iohannis: ”SUA ne-au învățat ce înseamnă democrația și respectul față de justiție”

Tuesday, 04 July 2017, 19:40 Sursă: REALITATEA.NET

”În acest an sărbătorim două decenii de la lansarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite.

Parteneriatul a influențat decisiv evoluția României în acești 20 de ani. În acești 20 de ani, România a învățat, inclusiv cu sprijinul Statelor Unite, ce înseamnă forța democrației și respectul față de justiție, stat de drept și transparență.
Cetățenii români știu astăzi că valorile democratice nu pot fi negociate. Acestea sunt principii înscrise și în Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii și, iată, ele aduc popoarele noastre cu atât mai aproape”, a susținut președintele în fața invitaților la recepția organizată de Ambasada SUA în București.

De asemenea, Iohannis a subliniat că românii au demonstrat ”maturitatea și verticalitatea morală”, arătând că în aceste momente țara trebuie să fie guvernată responsabil și predictbil, ”punând interesul cetățeanului pe primului loc și dovedind partenerilor noștri străini că România este același partener stabil, care își respectă angajamentele asumante”.

”Celebrăm astăzi Ziua Națională a Statelor Unite la mai puțin de o lună de la vizita pe care am efectuat-o la Washington.

Am avut întâlniri excelente și deosebit de fructuoase la nivelul Congresului și al Administrației americane, culminând, desigur, cu întâlnirea din 9 iunie cu Președintele Donald Trump.
Această întâlnire, ca de altfel întreaga vizită la Washington, a reprezentat o reconfirmare a angajamentului Statelor Unite pentru dezvoltarea și extinderea Parteneriatului nostru Strategic și pentru securitatea regiunii noastre, inclusiv a României”, a mai adăugat șeful statului.

De asemenea, Klaus Iohannis a amintit cooperarea economică dintre România și Statele Unite.

”Pentru că am amintit cooperarea economică, este important să intensificăm schimburile comerciale și investițiile capitalului american în România, dar și susținerea interesului oamenilor de afaceri români pentru piața americană, recent dovedit de participarea – tot mai numeroasă de la an la an – a companiilor românești la evenimentul «Select USA».

În același timp, folosesc acest prilej pentru a reitera faptul că pentru investitorii străini – pentru ca România să atragă companii americane, de exemplu – este foarte importantă asigurarea unui climat general atractiv și stabil, cu un cadru legislativ predictibil și transparent, cu o birocrație redusă și respect față de statul de drept.

Sper ca noul Guvern instalat să ia aminte la aceste principii fundamentale”, a atenționat Iohannis în fața invitaților.

De asemenea, șeful statului a menționat că SUA sunt foarte importante pentru UE și, în același timp, ” Uniune unită și puternică este importantă pentru Statele Unite ale Americii. Sunt convins că acest adevăr este, tot mai mult, din ce în ce mai mult, conștientizat pe ambele maluri ale Atlanticului, iar România va continua să susțină activ acest obiectiv”. 

Privind acordul militar dintre România și SUA, președintele Iohannis caracterizează acestă relație drept fiind una ”excelentă” la nivel bilateral și în cadrul NATO.

”Statele Unite rămân principalul garant al securității României, care, la rândul său, își aduce o contribuție consistentă și apreciată, inclusiv pentru securitatea SUA.

Salut încă o dată creșterea consistentă propusă de Președintele Trump pentru finanțarea activităților militarilor americani, prin Inițiativa de Reasigurare Europeană, inclusiv pe teritoriul României.

Amintesc, în acest context, că în această lună se va desfășura, și în România, impresionantul exercițiu Saber Guardian 2017, care reflectă, o dată în plus, gradul avansat al cooperării și interoperabilității noastre militare”, a menționat Iohannis.

La finalul discursului său, președintele Iohannis a urat în limba engleză: ”Un 4 iulie fericit! O zi a independenței fericită!”.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL