Coronavirus - România: 32948 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, puși la punct de CCR

Wednesday, 02 October 2019, 17:38 Sursă: REALITATEA.NET

CCR a publicat miercuri motivarea deciziei prin care a admis parțial conflictul dintre premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis.

Imediat după publicarea „Motivării Deciziei 504 din 18 septembrie 2019” în Monitorul Oficial, şeful statului este obligat ca „de îndată” să revoce miniștrii demiși de Dăncilă și să numească interimarii propuși de premier și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri.

Judecătorii constituționali au decis cu majoritate de voturi că există „un conflict juridic de natură constituţională între primul-ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniştri, la propunerea primului-ministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constituţia României, republicată, precum şi de refuzul tacit al Preşedintelui României de a numi miniştri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constituţia României, republicată”, potrivit Deciziei nr. 504 din 18 septembrie 2019.

Curtea Constituțională a luat decizia cu 7 voturi pentru și 2 voturi împotrivă (Simina Tănăsescu și Livia Stanciu).

Decizia fusese adoptată de CCR pe 18 septembrie, iar în comunicatul CCR de la acel moment se arăta că revocarea trebuie să fie făcută „deî ndată”.

Magistraţii CCR au decis că „Preşedintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 şi nr.5/5324 din 26 august 2019, precum şi decretele de desemnare a miniştrilor interimari propuşi prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 şi nr.5/5364 din 27 august 2019”.

Promotie speciala astazi la eMAG. Poti intra AICI sa o vezi.

Prin urmare, Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Ana Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei.

În motivare, judecătorii constituţionali afirmă că, după 26 august, data ruperii Coaliţiei PSD-ALDE, preşedintele Iohannis nu mai putea numi alţi miniştri fără un vot în Parlament, aşa cum prevede art. 85 alin. (3) din Constituţie. Printre miniştrii propuşi şi respinşi s-a aflat şi judecătoarea Dana Gîrbovan.

Premierul Viorica Dăncilă a propus revocarea din funcție a Anei Birchall pe 23 august și numirea Danei Gârbovan în locul acesteia, dar șeful statului a refuzat.

Birchall a căzut în dizgrația social-democraților după mai multe acțiuni  și luări de poziție în contradicție cu linia partidului.

După refuzul lui Iohannis, Dăncilă a cerut Curții Constituționale să arbitreze acest conflict.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL