Coronavirus - România: 35003 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Șeful CE: "Prietenii greci m-au împiedicat să am o noapte de somn normală și asta se va repeta"

Friday, 05 June 2015, 14:14 Sursă: REALITATEA.NET

Nicio altă nouă întrevedere între preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, şi premierul grec Alexis Tsipras nu este prevăzută mai devreme de marţea viitoare, înainte de finalizarea summitului G7, au declarat, pentru AFP, mai multe surse de la Bruxelles.

'Nu va fi o întrevedere vineri, o nouă întrevedere fiind puţin probabilă înainte de marţea viitoare', au precizat aceste surse. Organizarea unei noi întrevederi a fost anunţată oficial joi dimineaţa, la finalul unei prime întâlniri între Juncker, Tsipras şi preşedintele zonei euro, olandezul Jeroen Dijsselbloem, potrivit Agerpres.

Între timp, Guvernul grec a cerut și a obținut joi de la Fondul Monetar Internațional (FMI) amânarea rambursării până la sfârșitul lunii iunie a patru rate din împrumut prevăzute în această lună și din care prima trebuia achitată vineri, au anunțat FMI și o sursă guvernamentală greacă.

Grecia a obținut de la FMI amânarea achitării a patru rate din împrumut până la sfârșitul lunii

"Aceasta a fost o reuniune constructivă. Au fost făcuţi paşi pentru a înţelege poziţiile unora şi altora cu privire la diferitele propuneri. S-a decis asupra unei noi întrevederi. Această muncă intensivă va continua", a anunţat Comisia Europeană, în noaptea de joi spre vineri.

'Sunt epuizat, deoarece prietenii mei greci m-au împiedicat să am o noapte de somn normală, iar acest lucru se va repeta în zilele ce urmează', a declarat, la rândul său, Jean-Claude Juncker.

Ipoteza unei noi întrevederi, care să aibă loc vineri, a circulat joi la Bruxelles, însă a fost exclusă după ce Alexis Tsipras a anunţat că intenţionează să prezinte parlamentului grec, vineri seara, rezultatul discuţiilor sale cu Juncker şi Dijsselbloem.

Negocierile dintre Atena şi creditorii săi - UE, BCE şi FMI - vor constitui un subiect de discuţii în timpul summitului G7, care se va desfăşura duminică şi luni în Germania. Preşedintele BCE, Mario Draghi, ar putea fi prezent la summit, potrivit unor surse europene.

Responsabilii europeni îşi înteţesc contactele pentru a putea ajunge rapid la un acord asupra reformelor pe care Grecia, în pragul falimentului, trebuie să le pună în aplicare pentru a obţine viramentul a 7,2 miliarde de euro.

În timpul reuniunii de miercuri, premierul grec a făcut publice 'liniile roşii' trasate de Atena. Guvernul Greciei refuză majorările de TVA propuse la energie şi medicamente şi orice tăiere a celor mai mici pensii.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL