Coronavirus - România: 20103 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Jocurile Paralimpice 2018. Povestea tulburătoare a singurului român ajuns în Coreea de Sud

Friday, 09 March 2018, 07:41 Sursă: REALITATEA.NET

Jocurile Paralimpice 2018. Mihăiţă Papara va concura în două probe, la snowboardcross SB-LL1 pe 12 martie şi la banked slalom SB-LL1 pe 16 martie. Comitetul de organizare a anuntat ca acestea vor fi cele mai mari Jocuri Paralimpice de pana acum, 570 de sportivi din 59 de ţări fiind înregistrati in urma cu cateva zile.

Jocurile Paralimpice 2018 - LIVE

- Ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice 2018 a început în Coreea de Sud 

- Mascota oficială pentru Jocurile Paralimpice 2018 este Bandabi, un urs negru asiatic. ”Urșii sunt creaturi puternice și curajoase, care se adaptează foarte bine”, a explicat Philip Craven, președintele IPC.

- Multe țări, nu doar România, au delegații reduse la Jocurile Olimpice 2018. Un exemplu, mai jos: delegația Mexicului

Jocurile Paralimpice 2018. La ediția precedentă, de la Soci, au participat 547 de sportivi din 45 de țări. Jocurile Paralimpice de iarnă 2018 se desfășoară în aceleași baze sportive care au găzduit întrecerile J O  din  9-25 februarie, cu șase probe –  schi alpin, biatlon, schi fond, hochei pe gheață, snowboard și curling în scaun rulant.

Jocurile Paralimpice 2018. Cele mai mari delegații la competiția din Coreea de Sud le vor trimite Statele Unite, 68 de sportivi, Canada, 52 sportivi, și Japonia, 38 de sportive, în timp ce  Coreea de Sud, țara gazdă, va participă cu un număr record de 36 de sportive. Coreea de Nord va avea și ea doi reprezentanți, în timp ce Rusia, țara exclusă de la Jocurile Paralimpice, a trimis 30 de sportivi, care vor concura sub drapel neutru.

Jocurile Paralimpice 2018: Un moment fără precedent în istoria sportului

Jocurile Paralimpice 2018. Mihăiţa Papara, singurul român care practică snowboard cu un singur picior, singurul snowboarder din Echipa Paralimpica de Iarnă a României, ne reprezintă țara în competiţia din Coreea de Sud. Românul şi-a pierdut piciorul într-un accident rutier teribil.

Jocurile Paralimpice 2018. Într-un interviu acordat noizz.ro, Mihăiţa Papara a povestit cum s-a petrecut accidentul care i-a schimbat viaţa: "Ce pot să povestesc despre accident? Aproape totul... Aproape, pentru că mi-am pierdut cunoștința după ce am fost ridicat de pe asfalt și pus în ambulanță. Aproape totul, pentru că memoria funcționează după reguli mai puțin evidente, păstrează foarte vii momente, imagini și detalii, gusturi, sunete, în timp ce pe altele le lasă să dispară, ori le șterge intenționat, de multe ori ca să ne protejeze.

Știu culoarea mașinii pe care încercam să o depășesc, știu cum se simțea mirosul de cauciuc ars în timp ce frânam, miros ce l-am simțit după impact, știu culoarea țesuturilor cărnii, știu cât de cald și lipicios era și cum mirosea sângele pe care încercam să îl opresc strângând degetele în jurul coapsei. Dar nu mai țin minte chipul sau numele doamnei necunoscute care încercat să mă îngrijească pe marginea drumului, țin doar minte cât de grijuliu mă ștergea pe față.

Nu mai țin minte chipul pacientului din patul din stânga mea, din salonul de reanimare. Nu mai țin minte nici chipurile asistenților medicali de la reanimare, doar vocile lor, pofta cu care râdeau, râsul lor sincer și molipsitor, care mi s-a transmis aproape imediat și care mi-a dat o speranță teribilă".

Jocurile Paralimpice 2018. Sportivul român şi-a făcut un ONG prin care să-i sprijine pe cei aflaţi într-o situaţie similară. Asociaţia Papară Mihăiţă este o organizaţie neguvernamentală non-profit înfiinţată în 2007.

În septembrie 2005, Mihăiţă Papară (atunci în vârstă de 25 de ani) a fost implicat într-un accident de maşină în urma căruia i-a fost amputat piciorul stâng de la nivelul coapsei.

Jocurile Paralimpice 2018: O inspirație pentru toată lumea

Americanul Mike Schultz este unul dintre personajele centrale de la Jocurile Olimpice 2018. Din două motive.

1. Este unul dintre cei mai buni snowboarderi.

2. Participă la competiție folosind proteze pe care chiar el le-a proiectat și construit într-un atelier din opatele casei sale din Minnesota.

De fapt, protezele proiectate de el vor fi folosite de 30 de alți atleți prezenți la Jocurile Paralimpice 2018, inclusiv campioana mondială la snowboard Brenna Huckaby.

Jocurile Paralimpice 2018: Google doodle la debut de Olimpiadă

Google marchează debutul Jocurilor Paralimpice 2018 cu un doodle animat care surpinde mai mulți atleți paralimpici în timpul probelor.

Google a dedicat un doodle fiecărei zi a Jocurilor Olimpice care s-au desfășurat luna trecută.

Jocurile Paralimpice 2018: Debut pentru Coreea de Nord în plină criză

Coreea de Nord își va face debutul la Jocurile Paralimpice cu doi atleți care participă la proba de schi cross country. Spre deosebire de Jocurile Olimpice, unde atleții sud și nord-coreeni au venit la ceremonia de deschidere sub un singur drapel, cele două state vor rămâne separate la Jocurile Paralimpice 2018.

”Deși suntem dezamăgiți, respectăm decizia celor doi sportivi nord-coreeni care au decis să mărșăluiască separat”, a precizat șeful Comitetului Paralimpic, Andrew Parsons.

Coreea de Nord şi Coreea de Sud sunt, din punct de vedere tehnic, încă în război, deoarece conflictul din 1950-1953 s-a încheiat într-un armistiţiu, nu cu un tratat de pace.

Participarea controversată a Coreei de Nord la Jocurile Olimpice a ajutat la diminuarea tensiunilor dintre Nord, Statele Unite şi Japonia în ceea ce priveşte programele nucleare pe care statul comunist le efectuează în contradicţie cu rezoluţiile şi sancţiunile acordate de Consiliul de Securitate din S.U.A.

Jocurile Paralimpice 2018: SUA, cea mai mare delegație

Tot la debut la un asemenea eveniment se află Georgia și Tajdikistan. În schimb, SUA va avea nu mai puțin de 68 de atleți la Jocurile Paralimpice 2018.

Atleții ruși sunt și ei prezenți, dar vor participa sub titulatura de ”atleți paralimpici neutri”, după ce Rusia a primit o interdicție de participare la Olimpiadă din cauza programului de dopaj sponsorizat de stat.

Ceremonia de deschidere şi de închidere vor avea loc la PyeongChang, în timp ce probele de schi alpin au loc la Jeongseon, la 215 km de Seul. Celelalte probe de pe gheaţă sunt găzduite la PyeongChang. 

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL