Coronavirus - România: 2109 de cazuri confirmate

Iranul acuză SUA și alte 3 țări că vor să declanșeze războiul

Monday, 29 April 2019, 07:45 Sursă: REALITATEA.NET

"Toţi şi-au manifestat interesul de a atrage SUA într-un conflict", a declarat ministrul iranian de externe într-un interviu acordat Fox News.

Întrebat dacă se încearcă să se genereze o schimbare de regim, Zarif a răspuns: "Cel puţin, cel puţin".

Într-o dezminţire pe canalul Fox News, Bolton a calificat ideea potrivit căreia el împreună cu alţii doresc să "stimuleze" un conflict drept "complet ridicolă".

"Cred că ce s-a văzut în interviu a fost o propagandă bine pregătită de iranieni", a afirmat Bolton."Acesta este efortul lor de a încerca să disemineze dezinformare în corpul politic american".

Zarif, care a acordat un alt interviu reţelei CBS, a declarat că Iranul nu doreşte o confruntare şi crede că nici preşedintele Donald Trump nu doreşte acest lucru, pe baza promisiunii sale din campania electorală, în care a susţinut că nu va mai implica SUA într-un alt război.

El a precizat că pe lângă Bolton, ceilalţi sunt premierul israelian Benjamin Netanyahu, prinţul saudit Mohammed bin Salman şi prinţul emiratez Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

În viziunea şefului diplomaţiei iraniene, aceştia "au încercat întotdeauna să creeze tensiune" şi "supravieţuirea lor depinde de tensiune", potrivit Agerpres.

Bolton doreşte să folosească preşedinţia lui Trump pentru a "se ocupa de Iran", iar cei doi lideri din Golf încearcă să profite de restricţiile impuse Teheranului în privinţa vânzărilor de petrol. În acest context, Zarif a menţionat şi sprijinul premierului israelian faţă de înscrierea de către Washington a Gărzilor Revoluţionare iraniene pe lista organizaţiilor teroriste.

Bolton a explicat că politica preşedintelui Trump de a pune presiune maximă asupra regimului iranian pentru a determina o schimbare de atitudine era evidentă înainte ca el să fie numit consilier pentru securitate naţională al Casei Albe. În opinia sa, această politică funcţionează şi acesta este motivul care preocupă autorităţile iraniene.

Zarif a declarat de asemenea pentru CBS că nu regretă că s-a opus anul trecut unei întâlniri între preşedintele Donald Trump şi omologul său iranian Hassan Rouhani.

"Nu te poţi întâlni cu cineva care nu este respectuos, care a încălcat obligaţiile internaţionale ale ţării sale, care s-a retras din acorduri. Nu te întâlneşti doar pentru o oportunitate de imagine".

Tensiunile între Teheran şi Washington s-au accentuat după ce administraţia Trump s-a retras anul trecut din acordul încheiat în 2015 asupra programului nuclear iranian şi a reinstituit sancţiunile împotriva Iranului. Anul acesta SUA au inclus Gărzile Revoluţionare - corpul de elită al armatei iraniene - pe lista organizaţiilor teroriste străine şi au decis să nu reînnoiască excepţiile la sancţiunile aplicate cumpărătorilor de petrol iranian.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL