Coronavirus - România: 695153 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, află astăzi dacă poate organiza pelerinajul anual de Sfântul Andrei

Tuesday, 24 November 2020, 19:32 Sursă: realitatea.net

Autor: Ioana Stanescu

 

Prin decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) se interzice participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, susține că orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare şi la religie. Înaltul prelat, reprezentând Arhiepiscopia Tomisului, a dat în judecată Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Prefectura și prefectul judeţului Constanţa pentru că au interzis pelerinajul de Sfântul Andrei.

În fiecare an, pe 30 noiembrie, Înalt Prea Sfințitul Teodosie oficia Sfânta Liturghie, împreună cu ierarhi invitați din țară și din străinătate, preoți și diaconi, la Mănăstirea "Peștera Sfântului Apostol Andrei". La manifestările religioase erau prezente anual peste 10.000 de persoane.

„Vrem să ne apărăm drepturile de a avea cale liberă spre Peştera Sfântului Apostol Andrei în zilele rânduite de praznic, pe 29 şi pe 30 noiembrie. De asemenea, iată, aceste restricţii prin care creştinii nu au voie să intre în biserică nu sunt fireşti. Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi trebuie să-i îmbolnăvim de plămâni? Eu simt nevoia să-i apăr. Ca păstor îmi apăr turma cea cuvântătoare, oamenii de credinţă. Credincioşii mi-au cerut să fiu portavocea lor, să îi apăr, să li se dea voie să fie în biserică. Sunt drepturile noastre constituţionale, drepturile omului de asemenea specifică că orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, libertatea de religie. Nu facem niciun abuz, dimpotrivă, vrem să oprim nişte exagerări, ca să nu le zic abuzuri, deşi sunt, ca să putem să ne întâlnim datele credinţei noastre”, a declarat, marți, IPS Teodosie, la Tribunalul Constanța.

Tribunalul Constanţa a admis luni cererea Arhiepiscopiei Tomisului de preschimbare a termenului de judecată pentru 24 noiembrie, după ce iniţial fusese stabilită data de 4 decembrie, în procesul intentat cu privire la hotărârea CJSU ce interzice participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL