Coronavirus - România: 471536 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, SĂRBĂTOARE MARE. Ce e neapărat nevoie să faci de OVIDENIE

Tuesday, 21 November 2017, 10:12 Sursă: REALITATEA.NET

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Se crede că "în această zi s-a vedit lumea, pe care Dumnezeu a blagoslovit-o la Blagoveştenie” (T. Pamfile), iar pentru asta, oamenii din comunităţile tradiţionale conservatoare, petrec noaptea din ajunul sărbătorii cu lumina aprinsă, fac focuri şi încearcă să desluşească semnele cerului. "…Dacă în seară acestei zile cerul este senin şi cu stele, anul nu va fi chiar aşa de bun în recolte, dar mai vârtos va fi dacă-i cu neaua şi zăpadă”. (Marcel Lapteş).

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tot acum, recurg la numeroase practici magice de propitiere (aprind lumânări pentru cei morţi fără lumina, lumânări despre care se crede că ard şi pe lumea cealaltă) şi apotrofice (pentru sănătatea ochilor şi "sporirea vederii”). Acestea din urmă influenţează şi puterea de viziune a vrăjitoarelor, care în această noapte "văd cel mai bine”, fac farmece, descântă, ghicesc viitorul, adâncind misterul unui timp magic, în care totul este posibil. "…Dacă pui într-un blid apă la privegheat şi o tai până în zori, a două zi, apa se face de mare ajutor pentru sănătatea trupului şi a minţii”. (M. Lapteş).

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ca toate celelalte sărbători solare de peste an, Ovidenia stă sub puterea focului, proiecţie a soarelui pe Pământ, iar în noaptea de ajun se pot vedea cum ard focuri albastre, acolo unde sunt comori ascunse. Stă sub semnul "vedeniei”, atunci când fetele caută să afle chipul ursitului în oglinda fântânii, la lumina albă a unei lumânări.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Stă sub semnul iertării celor morţi fără lumânare, pentru care bucovinencele se trezesc înainte de răsăritul soarelui şi aruncă un vreasc în foc… Este o noapte magică în care cerurile se deschid şi animalele grăiesc cu glas de om.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Pentru reuşita copiilor din acea familie, candela trebuie să fie aprinsă în căminul fiecărui credincios, iar focul să ardă în cămin toată noaptea. Se spune că așa cum va fi vremea la Vovidenie va fi toată iarna și dacă se întâmplă să ningă, va fi o iarnă grea.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tot astăzi, femeile încep să ungă cu usturoi locurile de trecere (prag, ferestre, cuptor), ca să nu între farmecele în casă, pentru că, potrivit credinţei populare, urmează o perioadă în care forţele malefice se vor descătuşa. Din acelaşi motiv, începând cu această zi şi până la Sângiorz, femeile nu mai au voie să spele rufele la râu, iar prelucrarea pieilor de animale şi a lânii sunt strict interzise în comunitate.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL