Bugetarii români, boierii Europei de Est. Statul plătește salarii mai mari decât Ungaria și Polonia

Sunday, 23 September 2018, 11:25, Sursă: REALITATEA.NET

Românii câștigă mai bine. Însă doar dacă lucrează la stat. Aici, salariile au ajuns să fie chiar mai mari față de cele din țările dezvoltate, precum Ungaria sau Polonia. Asta în timp ce, în mediul privat, creșterile salariale bat pasul pe loc, arată datele Institutului Naţional de Statistică. 

Adaugă părerea ta

Diferențele salariale dintre stat și privat sunt din ce în ce mai mari. Dacă la privat am avut anul acesta o creștere de 9% pentru salariul mediu net, la stat creșterea a fost dublă.

Evoluţia salariilor de la începutula anului

Privat: creștere de 9% - 2484 de lei

Stat: creștere de 18% - 3260 de lei

Nici dacă ne raportăm la ultimii 3 ani nu stăm mai bine. Din 2015 și până acum, salariile de la privat au crescut cu 35%, în timp ce lefurile de la stat s-au mărit cu peste 70%, față de media salarială pe 2015.

Evoluţia salariilor în ultimii 3 ani

Stat: creștere cu 76%

Privat: creștere cu 35%

Nici măcar în statele mai dezvoltate ca România diferențele salariale între stat și privat nu sunt atât de mari. Dacă în ţara noastră vorbim de o diferență de peste 200 de euro, în Ungaria este mai mică de 70 de euro, iar în Polonia aproape că nu există.

Salariu mediu net

România: Stat – 701 euro

               Privat – 534 euro

Ungaria: Stat – 643 euro

               Privat – 712 euro

Polonia: Stat – 760 euro

              Privat – 766 euro

Dacă luăm în calcul datele privind veniturile lunare ale salariaților din sectorul privat, rezultă că România este la nivelul Ungariei din 2013 și la nivelul Poloniei din 2009.

În schimb, bugetarii noștri ajung să câștige la fel sau chiar mai bine față de cât câștigă acum cei din Ungaria și Polonia. Românii care lucrează în administație iau aceiași bani ca polonezii, și mai mult față de funcționarii din Ungaria. Iar în sistemul de sănătate e la fel. Salarii mai mari sunt și în străinătate. Medicii noștri au ajuns să câștige aproape dublu față de cei din Ungaria.

Salariul mediu net în administrație

România – 897 euro

Ungaria – 825 euro

Polonia – 897 euroa

Slariul mediu net Sănătate

România – 709 euro

Ungaria – 440 euro

Polonia – 689 euro

SURSA: Institutul Național de Statistică

sursă infografii: Institutul Naţional de Statistică

Alte articole din: Ultimele Stiri