Iese și Italia din UE? Ce spune Salvini despre acest subiect

Friday, 15 February 2019, 21:32 Sursă: REALITATEA.NET

Vicepremierul italian Matteo Salvini a insistat vineri că ţara sa nu are intenţia să părăsească Uniunea Europeană (UE), ci să o schimbe, reacţie care survine după ce un important membru al partidului său, Liga, a sugerat ca Italia să iasă din UE dacă nu va reuşi să schimbe regulile de funcţionare ale blocului comunitar despre care a spus să sunt ''croite'' special pentru interesele Germaniei.

Adaugă părerea ta

''Nu avem nicio intenţie să ieşim din UE, dorim să o schimbăm, dar nu să o abandonăm'', a semnalat Salvini într-o notă adresată presei, după ce însuşi preşedintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, a cerut clarificări în urma unei declaraţii a consilierului vicepremierului Salvini pe probleme economice şi preşedinte al comitetului de buget din camera inferioară a parlamentului de la Roma, Claudio Borghi.

''Fie vom reuşi să schimbăm Uniunea Europeană, fie va trebui să o părăsim'', a spus acesta din urmă la o conferinţă la Milano.

Claudio Borghi a descris alegerile europene din luna mai drept ''ultima şansă'' de a schimba politicile europene, care în opinia sa au fost ''special croite pentru Germania'' şi sunt ''toxice'' pentru Italia. De pildă, a explicat el, UE ar trebui să se concentreze mai degrabă pe ''şomaj zero'' decât pe deficite publice zero.

Oficialul italian a amintit astfel de disputa guvernului de la Roma cu Comisia Europeană pe tema deficitului bugetar. Această dispută a fost soluţionată în decembrie în urma unui compromis prin care executivul italian s-a angajat să reducă deficitul bugetar la 2,04% din PIB, de la 2,4% cât era prevăzut în bugetul pe anul 2019 contestat de Comisia Europeană. Dar această ţintă de deficit rămâne totuşi mult peste cea de 0,8% acceptată de fostul guvern de la Roma pentru a stăvili creşterea datoriei publice a Italiei, ajunsă la 131% din PIB.

După aceste declaraţii ale lui Claudio Borghi, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a cerut guvernului din ţara sa ''să spună clar dacă doreşte să iasă din zona euro şi din UE''. ''Prea multă ambiguitate şi declaraţii hazardate fac numai rău Italiei şi italienilor'' a scris el pe reţelele de socializare.

Sursa