Coronavirus - România: 29223 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Îți usuci rufele în casă? Uite cât de rău te poți îmbolnăvi

Thursday, 18 May 2017, 14:58 Sursă: REALITATEA.NET

Faptul că vaporii care se ridică în timpul procesului de uscare a rufelor în cameră ne fac rău este deja știut. Însă doctorii atrag atenția asupra faptului că, procedând așa, ne putem îmbolnăvi de plămâni, mai exact de aspergiloză, o boală pulmonară infecțioasă provocată de o specie de fungi denumită Aspergillus fumigatus, scrie gandul.md.

Medicii din Statele Unite ale Americii avertizează că persoanele care își usucă hainele pe radiator pot dezvolta ciuperci și infecții pulmonare din cauza mucegaiului care se formează ca urmare a umezelii.

Ne băgăm boala în corp

Mi-am dat seama că este grav și după aceea am început să mă pun pe picioare, la scurt timp de la vizita la medic, care mi-a spus că am aspergiloză pulmonară cronică. Mi-a prescris medicamente speciale pentru combaterea fungilor”, a povestit unul dintre pacienți, care susține că obișnuia să-și lase textilele pe radiator în sufragerie.

Doctorul l-a avertizat că boala se poate acutiza, așa că bărbatul a înțeles că trebuie să nu mai recurgă la această tehnică după ce își spală hainele. În urma tratamentului și a urmării sfaturilor medicului, omul a observat o ameliorare considerabilă în privința stării sale de sănătate.

Deși pare un gest minor, experții trag un semnal de alarmă: ne putem îmbolnăvi grav dacă nu luăm măsuri. Hainele uscate pe radiator pot ridica nivelul de umiditate la peste 30 la sută și poate crea condiții ideale pentru dezvoltarea mucegaiului.

2 litri de apă, în hainele scoase din mașină

”Un teanc de haine proaspăt spălate conține aproximaiv doi litri de apă, care se evaporă în cameră. Majoritatea dintre noi suntem imuni la aceste infecții, cu ciuperci care se dezvoltă în astfel de condiții sau au organismul mai puternic și pot lupta cu aceste infecții. Totuși sunt și persoane care suferă de asm sau alergii și pentru care un astfel de mediu poate fi extrem de dăunător. Nici pentru pacienții cu cancer, tratați cu chimioterapie, nu este indicat un astfel de mediu, pacienții cu SIDA sau alte boli autoimune. Aceștia sunt vulnerabili în faâa ciupercilor, iar fungii le pot provoca aspergiloză pulmonară. Este o boală care poate provoca o afecțiune incurabilă și chiar una cronică sau mortală la nivelul plămânilor”, este avertismentul dat de profesorul David Denning, care ne recomandă să ținem textilele departe de sufragerie sau alte camere ale casei și să le uscăm în schimb la aer curat, afară, sau în uscător.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL