Îți este frig chiar și când afară e cald? Nu vei bănui niciodată cauza!

Monday, 22 June 2015, 17:59 Sursă: playtech.ro

Autor: Realitatea.NET

De ce unii oameni pot sta în pantaloni scurţi atunci când alţii se plâng de frig chiar şi cu o geacă groasă? Aceasta e o întrebare la care ştiinţa încearcă să răspundă de mult timp.

Charles Darwin a remarcat capacitatea locuitorilor Tierra del Fuego de a rezista la frig încă din timpul celui de-al doilea voiaj al HMS Beagle. Percepţia temperaturilor scăzute începe atunci când nervii din piele trimit impulsuri creierului, cu informaţii despre temperatura pielii. Aceste impulsuri nu răspund doar la temperatura pielii, ci şi la schimbările acesteia, notează IFL Science.

Ne este mult mai frig atunci când sărim în apă rece, întrucât temperatura corpului scade brusc, decât atunci când avem timp să ne obişnuim cu apa. Şi în această situaţie temperatura corpului scade considerabil, dar diferenţa constă în faptul că acest lucru se întâmplă treptat.Pe de altă parte, o scădere bruscă a temperaturii organelor interne poate rezulta în hipotermie letală.

La oamenii sănătoşi, sistemele fiziologice împiedică hipotermia. Impulsurile de la piele ajung la hipotalamus, regiunea creierului responsabilă pentru controlarea mediului intern, ceea ce generează instrucţiuni în sistemul nervos, care previn o scădere bruscă a temperaturii organelor interne.

Află de ce ești atât de friguros!Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE