Alegeri locale 2020 Vezi mai multe detalii

Horațiu Moldovan: Asimptomaticii sunt mai puțin contagioși. Nu avem de a face cu o creștere explozivă a cazurilor

Thursday, 06 August 2020, 07:11 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Istratie Dan

Horatiu Moldovan a facut o scurta analiza a situatiei din tara noastra, in acest moment. El sustine ca asimptomaticii transmit mai putin boala.

„Contagiozitatea asimptomaticilor e mai redusă. Dar chiar dacă e redusă, asta nu înseamnă că nu există. Pacientii asimptomatici pot transmite boala. În general, pacientii asimptomatici ramane asimptomatici, au un risc mic de a deveni simptomatic, un procent relativ mic devin simptomatici”, a declarat secretarul de stat.

„N-aș face afirmația că este situația atât de ingrijorătoare. Numărul infecțiilor este la un nivel mai ridicat decât în primele trei luni, dar este un număr relativ constant. Nu avem de-a face cu o explozie, cu o creștere exponențială a cazurilor. Dacă creșterea este liniară, putem gestiona situația. Numărul este încă suficient de mic să poată fi controlat și să putem îngriji eficient în secțiile de Terapie Intensivă. Dacă reușim să menținem, ne putem instala într-o fază de platou cu o anumită doză de optimism”, a declarat Horațiu Moldovan.

”N-aș face afirmația că este o situație deosebit de îngrijorătoare, sigur nu este un număr mic cum a fost în prima parte a evoluției epidemiei din primele 3 luni. Ne confruntăm cu un număr relativ mare, dar este un număr relativ constant, aproximativ 1.200-1.300 de pacienți/zi.

De asemenea, rata de mortalitate se menține relativ constantă în ultima săptămână. În ceea ce privește numărul de pacienți din Terapie Intensivă, înainte, în prima parte a epidemiei am avut în jur de 250 pe zi, acum avem peste 400, dar și acest număr se încadrează pe o linie relativ constantă, nu avem de-a face cu o explozie, o creștere exponențială.

Atâta timp cât această creștere este liniară, moderată, există elemente de optimism, în sensul că putem gestiona situația. Putem să îngrijim și mai mulți pacienți decât în momentul de față.”, a declarat prof. Horațiu Moldovan.

”Nu putem testa pe toată lumea, 18 milioane de oameni este imposibil, abia acum avem un milion  și ceva de pacienți testați. Nu avem posibilitatea tehnică, este clar că trebuie să testăm doar o parte. Ca atare, trebuie să aplicăm niște principii de epidemiologie ca să testăm pacienții care au șansa cea mai mare să fie pozitivi, ca să-i depistăm și să-i izolăm de alții, conform definiției de caz. 

Dacă testăm pe toată lumea, putem avea un caz la o mie, dacă testăm la rând, fără criterii epidemiologicii, atunci nu are reprezentativitate. Putem testa un eșantion după criterii științifice. Am ales 30.000 de oameni, se testează, este un program care se derulează, început acum două săptămâni. Este vorba despre o testare serologică. Rezultatele le putem extrapola la întreaga populație”, a explicat prof. Horațiu Moldovan.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL