Guvernul bate la ușa deficitului bugetar din prima lună a anului

Tuesday, 26 February 2019, 14:52, Sursă: REALITATEA.NET

Execuția bugetară după prima lună din acest an arată situația complicată pe care o are de gestionat Guvernul PSD-ALDE în acest an: o echilibristică imposibilă între cheltuieli și venituri.

Adaugă părerea ta

Bugetul general consolidat a încheiat prima lună a acestui an cu un excedent de doar 0,07% din Produsul intern brut, în scădere comparativ cu soldul pozitiv consemnat în prima lună a anului trecut, de 0,21% din PIB sau 1,98 miliarde de lei, scrie Realitatea Financiara.

Excedentul este de trei ori mai mic decât cel de anul trecut - balanța bugetară este aproape de echilibrul perfect între cheltuieli și venituri.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 25,8 miliarde lei, reprezentând 2,5% din PIB, comparativ cu 2,4% din PIB în 2018.

Procentual, veniturile au fost cu 15,1% mai mari, în termeni nominali, față de luna ianuarie 2018.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 25,09 miliarde lei, cu 22,7% mai mari față acceași lună a anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 23,5% mai mari față de cele realizate în luna ianuarie a anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 36,1% față de aceeași lună a anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat.