Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

GREVĂ la Rafo Oneşti. Salariaţii au cerut concedierea pentru că nu şi-au mai primit salariile

Tuesday, 13 September 2016, 12:38 Sursă: REALITATEA.NET

Angajaţii Rafo Oneşti vor fi trimişi în şomaj, potrivit unui program de concedieri colective semnat de administraţia societăţii şi Sindicatul ”Rafinorul”.

Semnarea protocolului, ce prevede disponibilizări în masă, s-a făcut la presiunea salariaţilor, în urma unei greve spontane desfăşurate, marţi dimineaţă, timp de trei ore, pe platforma din faţa sediului administrativ al societăţii.

În fapt, nemulţumirea angajaţilor este legată de neplata salariilor din luna februarie 2016, deşi noul patronat, o firmă din Belgia, le-ar fi promis în repetate rânduri că-şi vor primit drepturile restante.

”În urma preluării, în luna iulie, a pachetului majoritar de acţiuni de către compania Result-4-You, s-a semnat un protocol, anexă la contractul de vânzare-cumpărare, prin care noul proprietar se obliga să achite integral salariile restante. Din păcate, nu s-a plătit niciun leu şi, la fiecare săptămână, ni se promite că ne vom primi lefurile. Nu mai suportăm această amânare şi, în consecinţă, la presiunea salariaţilor, am semnat cu administraţia programul de concedieri colective”, a declarat, marţi, pentru News.ro, preşedintele Sindicatului ”Rafinorul” Oneşti, Ion Marian.

Potrivit acestuia, administraţia şi sindicatul ar putea renunţa la disponibilizările în masă, dacă patronatul va achita o parte din salariile restante.

”Dacă vor plăti patru - cinci salarii din urmă, atunci am putea renunţa la acel program de concedieri colective. Oricum, valoarea totală a salariilor restante depăşeşte două milioane de euro în momentul de faţă”, a mai adăugat Ion Marian.

Odată cu disponibilizările colective, angajaţii trimişi în şomaj vor primi 12 salarii compensatorii, suma totală ce ar urma să o încaseze, fără lefurile restante, ridicându-se la 15.000 de lei.

Rafo Oneşti şi-a oprit activitatea de rafinare a petrolului încă din anul 2007, de atunci unitatea aflându-se în conservare. De la începutul acestei săptămâni, din cauza neplăţii facturilor, furnizorul de energie electrică a întrerupt alimentare cu energie electrică a societăţii.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL