Coronavirus - România: 471536 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Generalul Dan Voinea, despre redeschiderea dosarului Revoluției: Se impunea o astfel de hotărâre

Tuesday, 05 April 2016, 17:45 Sursă: REALITATEA.NET

"Sigur, trebuie să salutăm această hotărârea a Procurorului General de a infirma o ordonanță nedreaptă, nefondată. Reluarea anchetei se impunea pentru a se face dreptate victimelor. Este singura soluție în statul de drept, pe care a invocat-o și CEDO într-o decizie în care a precizat că este obligația statului român de a găsi soluții juridice prin care să-i trimită în judecată pe cei vinovați și să nu aștepte trecerea timpului", a declarat Dan Voinea.

Totodată, acesta a atenționat că fiecare caz diferă și că trebuie privite individual, amintid de anul 1995, atunci când aceste dosare au fost închise și redeschise după o serie de proteste.

"La fel a fost și în 1995. Toate dosarele privind victimele Revoluției și Mineriadei au fost închise cu neînceperea urmăririi penale. Și atunci s-au reluat cercetările ca urmare a protestelor asociațiilor victimelor de la Revoluție. Lucrurile trebuie văzute de la caz la caz. În dosarul Clujului, de exemplu, toate proiectilele care au fost găsite în corpul victimelor au fost recuperate și expertizate, astfel că se știe exact cui aparținea tipul de proiectil și cine sunt trăgătorii", a mai susținut generalul.

"În București, însă, pentru multe victime a existat un ordin dat de Parchetul Militar de a nu se face autopsie. Nu se voia la acea vreme să se stabilească prin expertiză medico-legală că au fost împușcați cetățeni români. La fel s-a întâmplat și la Timișoara, când toate victimele care prezentau plăgi împușcate au fost aduse la București și arese la crematoriu", a continuat acesta.

Chiar dacă până acum au existat controverse în ceea ce privește judecarea celor două dosare, fostul șef al parchetelor militare este de părere că vinovații vor fi judecați pentru faptele lor, în cele din urmă.

"A fost complicat, dar sunt convins că acum se va proceda la trimiterea în judecată a celor vinovați", a conchis Dan Voinea.Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL