Frescă unică în lume, pe peretele unei biserici din România. Cum o înfăţişează pe Fecioara Maria

Monday, 21 March 2016, 19:16, Sursă: REALITATEA.NET

Din nou pământul și locurile României uimesc prin frumusețea, autenticitatea și unicitatea lor. Astfel, puțini români și încă mai puțini străini știu că într-o străveche biserică de patrimoniu din țara noastră există singura pictură murală din lume care o reprezintă pe Maica Domnului însărcinată cu pruncul Iisus.

Adaugă părerea ta

Uluitoarea frescă se află în orașul Curtea de Argeș, în Biserica Sfântul Nicolae Domnesc. Autorul picturii, care datează din secolul al XVI-lea, este necunoscut până în zilele noastre, scena cu Maica Domnului însărcinată find a doua dintr-o serie de 13 scene cu teme biblice. Monumentul este inclus deja în patrimoniul UNESCO, căci Biserica Domnească este ctitoria lui Basarab I din 1352, iar pictura murală din interior datează din vremea lui Vlaicu Vodă.

De la Fecioara Maria, purtând în pântec pe Fiul lui Dumnezeu sau povestea episodic reprezentată a Sfintei Filofteia, și până la bogatul care arde în flăcările Iadului și Iisus cărându-și crucea pe muntele Golgota, cele peste 100 de fresce impresionează prin modul inedit de reprezentare.

„Una dintre icoanele absolut unice în lume este cea în care este ilustrată scena biblică a Fecioarei Maria de dinainte de nașterea lui Iisus. Pictată în partea superioară a peretelui drept al bisericii, în naos, icoana o ilustrează pe fecioară susținându-și cu mâna sarcina vizibilă„, a explicat Elena Teodorescu, muzeograful care se ocupă de acest edificiu și obiectiv turistic.

Sursa: cunoaştelumea.ro.