Franţa, un paradis fiscal pentru companii ca Microsoft şi Huawei, în domeniul cercetării-dezvoltării

Monday, 17 November 2014, 17:04 Sursă: Mediafax

Facilităţile fiscale pentru cercetare-dezvoltare, care numai în acest an au atins 5,6 miliarde de euro, combinate cu cercetătorii de clasă mondială, fac Franţa extrem de atractivă pentru companiile din sectorul tehnologic, relatează Bloomberg.

Unii parlamentari s-au exprimat în timpul dezbaterilor din această lună legate de modalităţile de reducere a deficitului bugetar pentru limitarea avantajelor fiscale, afirmând că unele companii abuzează de acestea, dar preşedintele Francois Hollande a promis că politica sa bugetară nu se va atinge de cercetare şi dezvoltare.

"Scutirile de taxe pentru cercetare sunt decisive, fac Franţa mai atractivă din punct de vedere economic", a declarat Olivier Piou, şeful Gemalco, dezvoltator, din Amsterdam, de produse de securitate pentru carduri bancare, telefoane mobile şi paşapoarte.

Scutirile fiscale compensează o parte semnificativă a bugetului pentru cercetare şi dezvoltare al Gemalto, ceea ce face ca 30% dintre cei 2.000 de cercetători care lucrează pentru companie la nivel mondial să se afle în Franţa, a arătat Piou.

În Irlanda, impozitul pe profit de 12,5%, sub jumătate faţă de cel de 33,3% din Franţa, face ca Google, Apple şi alte companii să îşi stabilească sediile centrale în statul celtic.

În schimb, tot mai multe companii îşi desfăşoară activităţile de cercetare-dezvoltare în Franţa, transformând ţara într-un centru tehnologic european, situaţie similară cu dominaţia Marii Britanii în sectorul financiar şi cea a Germaniei în cel al industriei prelucrătoare.

Facilităţile fiscale pentru cercetare şi dezvoltare datează din anii 1980, au fost extinse de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy şi sunt printre puţinele politici menţinute de Hollande.

"Forţele economiei noastre s-au schimbat faţă de anii '50. Pot afirma că tehnologia este cheia dezvoltării noastre viitoare", a declarat ministrul Economiei, Emmanuel Macron, la o conferinţă în domeniul tehnologiei de la Paris.

Peste 17.000 de companii, de la biotehnologie, energie şi până la software şi proiectare de jocuri, profită în acest an de avantajele fiscale şi subvenţiile pentru inovaţii, scutirea medie de taxe fiind de 323.500 de euro.

Microsoft are o companie mixtă în Franţa cu institutul de cercetări Inria, susţinut de stat, unde lucrează circa 100 de cercetători. Laboratorul înfiinţat în urmă cu opt ani a evoluat de la securitate software la utilizarea computerelor în domenii precum medicina.

Producătorul chinez de echipamente pentru reţele Huawei întenţionează să recruteze 200 de cercetători până în 2017, în oraşul Sophia Antipolis din sudul Franţei.

Angajările în astfel de companii se numără printre puţinele puncte luminoase în peisajul tern al economiei franceze, unde şomajul creşte, iar economia stagnează. Companii pornind de la producătorul auto Peugeot şi operatorul de telefonie mobilă Bouygues Telecom concediază angajaţi, din cauza transferării activităţilor în state cu forţă de muncă mai ieftină şi a intensificării concurenţei.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL