Coronavirus - România: 212492 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Franţa, Regatului Unit şi Germaniei contestă dreptul SUA de a reimpune sancțiuni ONU împotriva Iranului

Sunday, 20 September 2020, 15:15 Sursă: Realitatea.net

Autor: Baragan Daniela

Într-un comunicat comun din partea celor trei ţări, semnatare ale acordului din 2015 asupra programului nuclear cu Teheranul, miniştrii au subliniat că Washingtonul s-a retras din acest acord în 2018 şi din acest motiv nu are dreptul să activeze această clauză pentru reimpunerea de măsuri punitive.

"Orice decizie şi acţiune care va fi luată pe baza acestei proceduri (...) va fi de asemenea incapabilă să aibă vreun efect legal", se arată în comunicatul citat.

Vă reamintim că SUA a anunţat, sâmbătă, că au activat mecanismul "snapback" prin care etichetează Iranul drept "cel mai mare la nivel mondial stat-sponsor al terorismului şi antisemitismului".

Acordul din 2015 a fost semnat de Iran, SUA, Franţa, Germania şi Regatul Unit - alături de Rusia şi China - pentru a limita activităţile nucleare ale Iranului, în schimbul ridicării sancţiunilor economice împotriva sa. Marile puteri mondiale au atenţionat Iranul împotriva încercării de a se dota cu bombe nucleare, intenţie pe care Teheranul o neagă.

Acordul este, de asemenea, întărit prin Rezoluţia 2231 a ONU.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL