Coronavirus - România: 492211 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Fostul procuror Alexandru Lele: Cazul morţii procurorului Panait poate fi redeschis

Monday, 28 July 2014, 22:43 Sursă: REALITATEA.NET

Declaratiile au fost facute in contextul in care Alexandru Lele a contribuit la realizarea filmului "Cristian", regizat de Tudor Giurgiu, in care este vorba despre moartea procurorului Cristian Panait, produsa in urma cu 12 ani si catalogata ca sinucidere, premiera filmului urmand sa aiba loc in aceasta toamna.

Fostul procurorAlexandru Lele l-a ajutat pe regizorul și co-scenaristul fimului Cristian, Tudor Giurgiu, la documentare “E o documentare foarte elaborioasă pe care a făcut-o. Dar nu numai la mine. A avut acces inclusiv la dosarele parchetului, în special la dosarul privind moartea violentă a lui Panait, un dosar pe care și eu l-am văzut la un moment dat, a stat de vorbă cu colegii lui, e o documentare pe care puține persoane ar făcut-o.

Procurorul Panait, coleg al lui Victor Ponta, a murit la scurt timp dupa ce il investigase pe Lele, care l-a randul lui il ancheta pe un apropiat al lui Adrian Nastase.

Fostul procuror Lele spune că nu au existat indicii cu privire la ce urma să se întâmple cu Panait; ”Nimeni nu știa că el va da soluția de scoatere de sub urmărire penală. Și asta e ceea ce l-a lăsat pe Năstase (Adrian Năstase – n.red) în ofsaid pentru că el anunțase în ziua aia că eu am fost inculpat și suspendat din magistratură, iar Panait dădea soluție de scoatere a mea de sub urmărire penală și atunci implicarea politicului în dosare era dovedită clar. Mai clară demonstrație decât asta nu putea exista. Doar că la momentul respectiv nu era pregătită nici opinia publică să înțeleagă finețurile astea”.

Citeşte mai mult pe Clujust.ro

Dosarul privind moartea învăluită în mister a procurorului Cristian Panait a fost clasat de colegii săi din Parchetul General. Se întâmpla în 2002, la exact patru luni după deces. Anchetatorii au avut, în vedere, printre altele, şi posibilitatea hipnotizării magistratului, în vederea determinării acestuia de a se sinucide. Teza nu a putut fi probată.

S-a dispus, în premieră pentru justiția românească, până și efectuarea unei analize psihopatalogice post-mortem, dat fiind faptul că nu a putut fi găsită nicio explicație plauzibilă vizavi de gestul tânărului procuror. Nici aceasta nu s-a dovedit concludentă.

Toate detaliile despre moartea procurorului Cristian Panait, cel despre care Victor Ponta spunea că i-a fost prieten, se regăsesc în Rezoluţia prin care dosarul a fost clasat. Victor Ponta a fost, până în 2001, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie – Secţia de Anticorupţie, Urmărire Penală şi Criminalistică. Cristian Panait a activat în cadrul Biroului Anchete Speciale din componența aceleiași secții.

DOSARUL decesului misterios al procurorului CRISTIAN PANAIT: “Vor să mă scoată NEBUN”


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL