Fost membru CSM: "Dana Gîrbovan nu va fi ministrul Justiției"

Monday, 26 August 2019, 10:28 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET
Fostul membru CSM Adrian Toni Neacșu susține că președintele Klaus Iohannis nu o va numi pe Dana Gîrbovan ministru al Justiției datorită jocului politic. El mai susține că adevărata miză a contestatarilor din interiorul sistemului judiciar care au apărut după nominalizarea ei este înlăturarea cu totul a Danei Gîrbovan din magistratură. 
 
Avocatul mai subliniază că în Monitorul Oficial există răspunsul la întrebarea de ce este solicitată demisia din magistratură a Danei Gîrbovan, înainte ca propunerea de numire în funcția de ministru să fie analizată de președinte.
 
”Președintele României, cel puțin teoretic, nu se mai poate juca discreționar cu propunerile de noi miniștri în Cabinet, nu mai poate folosi momentul pentru a marca politic, ci trebuie să respecte un calendar și reguli clare. Iar acest lucru întrucât din 5 iulie 2019 a intrat în vigoare, prin ordonanță de urgență, Codul administrativ. Acesta stabilește o procedură strictă pentru numirea noilor miniștri și reglementează aproape matematic situațiile și condițiile în care președintele României poate refuza o propunere a primului ministru.
 
Președintele are în continuare o marjă de apreciere mare în ce privește respingerea unei prime propuneri pe considerente de oportunitate, dacă consideră că persoana nu corespunde funcției, dar nu o mai poate respinge pe considerente de legalitate decât în situații limitate. Poate respinge politic o primă propunere, după care este obligat să o accepte pe a doua, dar nu mai poate bloca propunerea invocând excesiv motive de nelegalitate”, scrie Neacșu, pe Facebook.
 
Fostul membru CSM mai precizează că potrivit articolului 47 alineatul 4, preşedintele României poate refuza, motivat, pentru considerente de legalitate, orice propunere a premierului de numire în funcţia de membru al Guvernului doar în situaţia în care persoana propusă nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 17.
 
Neacșu explică, de asemenea, că la articolul 17 se stabilesc condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a fi membru al Guvernului, care nu sunt decât trei: cetăţenia română şi domiciliul în ţară, exerciţiul drepturilor electorale și lipsa condamnărilor penale, dacă nu a intervenit reabilitarea.
 
”Pentru această ipoteză, art. 41 din Codul administrativ stabilește ferm că "În termen de 15 zile de la data depunerii jurământului, membrul Guvernului este obligat să renunţe la calitatea sau funcţia cu care este incompatibilă funcţia de membru al Guvernului, sub sancţiunea încetării mandatului." Ce înseamnă aceasta concret? Că Președintele Iohannis ar trebui să verifice legalitatea propunerii în baza a doar două documente: copia carții de identitate - pentru dovada cetățeniei și a domiciliului - și copia cazierului judiciar. Dacă acestea sunt la dosar candidatura nu poate fi respinsă ca nelegală, chiar dacă persoana propusă se află în stare de incompatibilitate, întrucât deține și o altă funcție, în cazul de față aceea de judecător.
 
După publicarea decretului prezidențial de numire în funcția de ministru al justiției, judecătorul are un termen de 15 zile în care este obligat să-și dea demisia din magistratură, în caz contrar pierzând calitatea de membru al Guvernului”, mai susține el.
 
Asociațiile profesionale radicale care au criticat propunerea de numire a lui Gîrbovan la șefia Ministerului Justiției folosesc următoarea retorică, consideră Toni Neacșu: „simpla participare la procedura de numire ca ministru în Guvern (acceptarea candidaturii) este o activitate politică care nu poate fi desfășurată de un judecător în funcție, astfel încât este necesară demisia anterioară din magistratură. Mai mult, Forumul Judecătorilor din România chiar a amenințat nevoalat cu sesizarea pentru o anchetă disciplinară”.
 
”Întrucât rămân la părerea că datorită jocului politic Dana Gîrbovan nu va fi numită de Președinte în Guvern, adevărata miză a contestatarilor din interiorul sistemului judiciar este înlăturarea cu totul a Danei Gîrbovan, o miză mult mai mare chiar decât aceea de ocuparea, temporar și precar, a postului de ministru al justiției”, conchide avocatul. 
 

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri