Coronavirus - România: 20290 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Fiul lui El Chapo a fost "arestat" după care s-a declanșat "apocalipsa"

Friday, 18 October 2019, 19:52 Sursă: REALITATEA.NET

Autorităţile mexicane de securitate au confirmat vineri că au renunţat să-l aresteze pe fiul baronului drogurilor Joaquin El 'Chapo' Guzman în cursul unei "operaţiuni prost pregătite", relatează AFP.

"Această operaţiune a fost prost pregătită", a declarat ministrul mexican al apărării, Luis Crescencui Sandoval, în cadrul unei conferinţe de presă la Culiacan, capitala statului Sinaloa, bastionul lui El 'Chapo', subliniind că s-a luat decizia ca Ovidio Guzman Lopez să nu fie arestat.

"Oamenii noştri de la faţa locului au acţionat într-un mod precipitat, nu au aşteptat ordinul de percheziţie, şi s-a început să se tragă asupra lor", a precizat Sandoval.

"Ei au improvizat, fără a măsura consecinţele acţiunii lor, în speranţa de a obţine un rezultat pozitiv", a adăugat el. În cursul aceleiaşi conferinţe de presă, secretarul de stat la Ministerul Securităţii Publice Alfonso Durazno a subliniat la rândul său că "informaţiile pe care le deţineau forţele de securitate erau eronate".

Joi seară, autorităţile mexicane au anunţat că l-au arestat pe Ovidio Guzman în timpul unor confruntări violente cu grupuri armate la Culiacan, fieful lui Joaquin El 'Chapo' Guzman, încarcerat în SUA.

Tiruri susţinute şi explozii ale unor autovehicule au avut loc joi, ziua în amiaza mare, pe străzile acestui oraş de 750.000 de locuitori, forţând populaţia să se retragă în propriile locuinţe.

Oraşul din statul Sinaloa din nord-vestul Mexicului este terorizat de traficanţi, care atacă poliţia şi armata. Ei au incendiat mai multe vehicule şi o benzinărie, iar haosul a continuat şi în cursul nopţii. Un grup mare de deţinuţi a evadat din închisoarea locală; cel puţin 20 au fost filmaţi, aparent dintr-o clădire înaltă, fugind în grup pe străzi, în timp ce o femeie speriată strigă "Le dau drumul! Nu mai putem ieşi!".

Mulţi locuitori s-au refugiat în centre comerciale şi supermarketuri. Familii cu copiii şi-au abandonat automobilele şi s-au trântit la pământ; într-o înregistrare video difuzată pe Twitter, se aude cum un băieţel întreabă: "Tată, acum putem să ne ridicăm?", iar tatăl îi răspunde cu voce nesigură: "Nu, stai jos acolo!". Deasupra clădirilor se vedeau ridicându-se nori de fum.

Cristobal Castaneda, şeful securităţii statului Sinaloa, a declarat reţelei Televisa că potrivit informaţiilor preliminare doi oameni au fost ucişi şi 21 răniţi. El le-a recomandat localnicilor să nu iasă din locuinţe. Poliţiştii au fost atacaţi când au încercat să se apropie de baricade după care se adăposteau bărbaţi înarmaţi, a afirmat oficialul. În imagini înregistrate de Reuters TV, se văd cel puţin trei victime căzute pe stradă, lângă vehicule.

Ministrul securităţii, Alfonso Durazo, a declarat agenţiei Reuters că incidentele s-au declanşat când o patrulă a Gărzii Naţionale - forţă de poliţie militarizată - a fost atacată dintr-o locuinţă din Culiacan, la circa 1200 de kilometri la nord-vest de capitala Ciudad de Mexico. Înăuntru, poliţiştii l-au găsit pe Ovidio Guzman, acuzat de trafic de droguri în Statele Unite. Patrula a fost însă copleşită rapid de luptătorii cartelului Sinaloa şi a fost nevoită să se retragă şi să îl elibereze pe Guzman, pentru a evita pierderile de vieţi omeneşti.

Un material video pare să arate că presupuşi membri ai unui cartel al drogurilor au interceptat o frecvenţă radio folosită de forţele de securitate şi au ameninţat cu represalii dacă Guzman nu este eliberat.

Reacţia la arestarea temporară a fiului lui El Chapo a fost de o amploare rar întâlnită în războiul drogurilor din Mexic, chiar şi după ce fostul lider al cartelului Sinaloa a fost arestat şi condamnat la închisoare pe viaţă în SUA, apreciază Reuters. Agenţia consideră că situaţia din Culiacan va spori presiunea asupra preşedintelui Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador. Acesta şi-a început mandatul în decembrie anul trecut, după mai mult de un deceniu de conflicte legate de traficul de droguri, cu promisiunea că va readuce pacea în ţară, însă numărul de omoruri pare că se îndreaptă anul acesta spre un record.

Chiar săptămâna aceasta, luni, 14 poliţişti au fost masacraţi în vestul Mexicului, iar a doua zi, armata a ucis 14 suspecţi, probabil membri ai bandelor de infractori.

El Chapo a condus cartelul Sinaloa câteva decenii. Se crede că el are 12 copii, printre care Ovidio, în vârstă de 28 de ani, traficant încă din adolescenţă, potrivit unui act de acuzare emis în februarie de departamentul american al justiţiei. Odată cu acesta, a mai fost pus sub acuzare, tot pentru distribuţia de cocaină, metamfetamină şi marijuana în SUA, încă unul din fraţii Guzman.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL