Fără ambrozie! Legea a fost promulgată

Friday, 09 March 2018, 11:23 Sursă: REALITATEA.NET

Parlamentarii au vrut să-i vină de hac unei buruieni. Și au reușit. Au făcut o lege în acest sens, care acum a fost pormulgată de președintele Iohannis. În esenţă, ea prevede obligativitatea proprietarilor de terenuri de a distruge ambrozia, o plantă care crește și pe marginea drumului. Cei care n-o fac ar putea fi amendați. 

Adaugă părerea ta

De la an la an, tot mai mulți români ajung la medic spre finalul verii cu alergii severe din cauza polenului de ambrozie. Netratate la timp, pot provoca astm. E și motivul pentru care experții Comisiei Europene au declarat ambrozia “specie periculoasă pentru sănătate” și au pus-o pe o listă neagră.

Plenul Camerei Deputaților a dat votul final acum o lună pe o iniţiativă legislativă pentru combaterea ambroziei. Proiectul a fost semnat de mai mulţi parlamentari de la PNL, PMP şi UDMR. Inițiatorii susțin, în expunerea de motive, că tratamentul pentru cei care sunt alergici la această buruiană, aparent banală, e costisitor: 4.500 de lei anual.

Legea obligă proprietarii sau deţinătorii de terenuri să împiedice creşterea, înflorirea şi răspândirea plantei. [carton sanctiuni] Cei care nu respectă aceste reguli vor fi sancţionaţi cu avertisment, iar, dacă nu se conformează prevederilor din avertisment, vor primi o amendă contravenţională cuprinsă între 750 de lei şi 5.000 de lei. Asta pentru persoanele fizice. La cele juridice sancțiunile pleacă de la 5.000 de lei şi se opresc la 20.000. 

Până vom scăpa de buruiană, medicii vă sfătuiesc să mergeți la un control dacă strănutați des și dacă vă mănâncă nasul sau ochii.


Trebuie să mai știți că o singură plantă ajunsă la maturitate poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen și până la 30.000 de semințe. Cercetătorii timişoreni lucrează la un vaccin împotriva alergiei la ambrozie.