Coronavirus - România: 196004 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Experții, avertisment de ULTIMĂ ORĂ! Ce se va întâmpla cu omenirea peste doar trei ani

Thursday, 29 June 2017, 21:09 Sursă: REALITATEA.NET

După ce au crescut timp de mai multe decenii, emisiile la nivel global de CO2, asociate în principal cu arderea combustibililor fosili (petrol, gaze naturale, cărbune), s-au stabilizat în ultimii doi ani la aproximativ 41 de miliarde de tone pe an, scrie Agerpres.

Însă, chiar şi în acest ritm, omenirea îşi va consuma în 20 de ani (sau chiar mai puţin) tot "bugetul de carbon" - cantitatea de CO2 pe care poate să o emită înainte de a atinge limita de 2°C. 

"Mai avem multe de făcut înainte de a reuşi să decarbonificăm economia mondială", a subliniat în revista Nature un grup de şase experţi. "Or, în ceea ce priveşte clima, totul este o chestiune care ţine de timp". 

În articolul lor din revista Nature, trei climatologi, doi experţi în dezvoltare durabilă şi Christiana Figueres - fost secretar pentru climă în cadrul ONU - i-au îndemnat pe liderii ţărilor din G20 să insiste asupra termenului limită reprezentat de anul 2020, în cadrul summitului lor ce va avea loc la Hamburg în luna iulie. 

După părerea acestor experţi, anumite etape vor trebui să fie parcurse până în 2020. 

Energiile regenerabile vor trebui să asigure cel puţin 30% din electricitatea mondială. Nicio termocentrală pe cărbune nu va trebui să fie aprobată începând din 2020. 

În ceea ce priveşte transporturile, vehiculele electrice vor trebui să reprezinte 15% din parcul auto (în prezent 1% din vânzările de vehicule noi). 

Guvernele vor trebui, de asemenea, să impună camioanelor un consum de carburant redus cu 20%, iar avioanelor o reducere cu 20% a CO2-ului consumat la fiecare kilometru (emisii aflate în prezent în plin avânt). 

Gazele cu efect de seră generate de despăduriri şi de agricultură (care reprezintă la ora actuală 12% din total) vor trebui să ajungă la 0% în următorul deceniu, au adăugat experţii, care solicită şi o reducere a emisiilor provenind din industria grea, construcţii şi infrastructuri. 

Totodată, băncile şi guvernele vor trebui să crească volumul de obligaţiuni verzi (71 miliarde de euro în prezent) pentru a finanţa măsurile ce vizează reducerea gazelor cu efect de seră. 

Comunitatea internaţională a adoptat la sfârşitul anului 2015, la Paris, un acord prin care s-a angajat să limiteze încălzirea climei de pe Terra la cel mult 2°C în raport cu temperaturile înregistrate înainte de Revoluţia industrială. Dacă acest obiectiv nu va fi respectat, oamenii de ştiinţă anunţă o serie de fenomene tot mai violente pe planeta noastră - valuri de caniculă, creşterea nivelului mărilor şi furtuni puternice.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL