Coronavirus - România: 492211 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

EVAZIUNE de MILIOANE de LEI cu medicamente pentru bolnavii de cancer şi SIDA. Zeci de percheziţii

Tuesday, 16 December 2014, 11:10 Sursă: Mediafax

Parchetul Tribunalului Bucureşti a început în decembrie urmărirea penală, faţă de 74 de persoane şi firme suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani, dosarul fiind deschis în urma unei sesizări a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Anchetatorii urmează să audieze, la finalul percheziţiilor, mai multe persoane, dintre care 79 vor fi duse în faţa procurorilor cu mandate de aducere. De asemenea, de la depozitele şi sediile firmelor percheziţionate, precum şi de la locuinţele suspecţilor vor fi ridicate documente care vor fi folosite în anchetă.

"Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că, în perioada 2012 - 2014, suspecţii au efectuat livrări intracomunitare de bunuri (produse farmaceutice, preponderent medicamente utilizate în tratarea diferitelor forme de cancer, a bolilor autoimune, sindrom HIV/SIDA, a bolilor psihice şi hepatitei) în valoare totală de aproximativ 160 milioane de lei, bunuri pe care le colectau de pe piaţa neagră, fără documente justificative. Pentru a asigura trasabilitatea medicamentelor şi pentru a reduce sarcina fiscală aferentă acestor venituri, suspecţii au înregistrat achiziţii fictive de medicamente de la societăţi afiliate sau cu comportament de tip fantomă", arată Parchetul Tribunalului Bucureşti, într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX.

Procurorii au mai stabilit că, pentru însuşirea sumelor de bani provenite de la partenerii externi, suspecţii ar fi creat circuite financiare prin care au transferat sumele de bani în contul unor societăţi comerciale cu comportament de tip "fantomă", de unde banii erau retraşi în totalitate în numerar şi restituiţi beneficiarului real.

Prejudiciul produs bugetului de stat a fost estimat la aproximativ 12 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. Suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 65 milioane de lei, au precizat procurorii.

La percheziţii participă procurori de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi peste 300 de poliţişti de la Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Poliţia Capitalei. Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL