Coronavirus - România: 479634 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Șerban Nicolae, reacție agresivă după mesajul SUA: "E profund ofensator și încalcă orice uzanță"

Tuesday, 28 November 2017, 12:32 Sursă: REALITATEA.NET

După mesajul departamentului de stat al SUA, Șerban Nicolae l-a atacat dur pe ambasadorul SUA, Hans Klemm, pe care îl consideră direct responsabil de acest mesaj:

"E profund ofensator și încalcă orice uzanță. Acele cuvinte sunt cuvintele acestui funcționar complet nociv cum este Klemm. Textele pe care le vedeți în comunicat sunt spuse de Klemm și atunci avem explicația despre cine și cum a transmis anunțul. Președintele României are obligația să reacționeze, premierul are obligația să reacționeze și ambasadorul din SUA are obligația să reacționeze. O asemenea abordare este mult în afara uzanțelor date de relația internațională. Nu facem legi pentru partenerii strategici, ci pentru România și aici nu avem ce să comentăm", a declarat Șerban Nicolae la un post TV.

Șerban Nicolae a declarat că acest comunicat al administrației SUA este bizar, incoerent, ilogic, inutil și inacceptabil.  Președintele României ar trebui să ia o poziție fermă și să ceară explicații la Washington, a mai spus Nicolae.

"Nu avem de dat extemporale. România nu are niciun fel de angajament de slugărnicie, servilism sau de poziție inferioară în cadrul NATO", a mai spus Șerban Nicolae 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut, marți dimineață, o declarație de presă cu privire la mesajul dur transmis de Departamentul de Stat referitor la pachetul legislativ care modifică Legile justiției.

Tudorel Toader a precizat că Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze, este misiunea exclusivă dată de la Constituție și doar forma finală a actului normativ va avea efecte reale.

"Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum și cât i se permite. Am citit și eu comunicatul și găsesc două direcții de exprimare. În prima parte, se exprimă îngrijorarea cu privire la legislația care ar slăbi independența justiției și ar pune în pericol lupta împotriva corupției. Evident comunicatul se referă la întreaga legislația, la întregul pachet care se află în procedură parlamentară la Comisia specială. Producător de efecte juridice este doar actul normativ în forma finală. Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze, este misiunea exclusivă de la Constituție", a declarat Toader.

Departamentul de Stat al SUA cere, într-o notă postată luni pe site-ul propriu, Parlamentului din România să respingă legile Justiţiei, motivând că acestea ar "slăbi statul de drept" şi ar "pune în pericol lupta anticorupţie".

Mesajul Departamentului de Stat al SUA: "SUA a observat cu îngrijorare că Parlamentul din România ia în considerare legi ale Justiţiei care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar putea slăbi independenţa justiţiei din România. Aceste legi ale Justiţiei, propuse iniţial de Ministerul de Justiţie, ameninţă progresul făcut de România în ultimii ani de a construi instituţii puternice ale sistemului judiciar, apărate de intervenţiile politice.

"Solicităm imperios Parlamentului României să respingă propunerile de lege care ar slăbi puterea statului de drept şi ar pune în pericol lupta anticorupţie", se arată în nota publicată pe site-ul Departamentului de Stat.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL