Șeful Navy Seals lansează un avertisment dur adresat soldaților care divulgă secrete

Tuesday, 04 November 2014, 10:12, Sursă: AGERPRES

Șeful Navy Seals, unitatea de elită a Marinei militare americane, a lansat luni un ultim avertisment adresat soldaților care încalcă tradiția păstrării secretelor acestei forțe prin publicarea de memorii sau prin declarații pentru presă, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Adaugă părerea ta

Contraamiralul Brian Losey, șeful Comandamentului operațiunilor speciale ale Marinei, i-a criticat într-o scrisoare pe militarii care caută să devină celebri sau bogați făcând publice elemente ale misiunilor secrete ale Navy Seals.

Această luare de poziție a lui Brian Losey survine la câteva zile după ce canalul de televiziune american Fox News a anunțat că va difuza pe 11 și 12 noiembrie un documentar despre un membru al Navy Seals care afirmă că este cel care l-a ucis pe fostul lider al rețelei teroriste Al-Qaida, Osama ben Laden, într-o acțiune desfășurată la Abbottabad (Pakistan) pe 2 mai 2011.

''O dispoziție esențială a codului nostru de conduită este 'Nu voi face publică natura activității mele și nu voi căuta să obțin recunoaștere pentru acțiunile mele'. Nu vom tolera nerespectarea deliberată și egoistă a valorilor noastre fundamentale în schimbul notorietății și al câștigului financiar'', au declarat în scrisoare contraamiralul Losey și adjunctul său, Michael Magaraci.

Ei i-au amenințat cu ''consecințe juridice'' pe cei din Navy Seals care ''încalcă deliberat legea'' făcând publice informații confidențiale.

Canalul Fox News a anunțat că nu intenționează să anuleze difuzarea documentarului său, intitulat 'Bărbatul care l-a ucis pe Osama ben Laden'.

''Fox News nu a fost contactat de către Departamentul Apărării și nici de vreo altă instituție guvernamentală care să-și fi exprimat îngrijorarea legată de difuzarea documentarului, pe care avem intenția de a-l transmite așa cum este prevăzut, pe 11 și 12 noiembrie'', a precizat Carly Shanahan, purtătoarea de cuvânt a canalului TV menționat.

Pentagonul a declarat că nu poate confirma dacă militarul ce apare în documentar este cel care l-a împușcat mortal pe Ben Laden în operațiunea de la Abbottabad.