Drone MQ-9 Reaper, la Câmpia Turzii! Dronă folosită de SUA la uciderea generalului Soleimani

Thursday, 23 January 2020, 01:20 Sursă: usafe.af.mil, caleaeuropeana.ro

Autor: Realitatea.NET

 

MQ-9 Reaper este una dintre cele mai performante drone din lume și este considerată arma viitorului, pentru că nu este nevoie de un om care să o opereze și poate fi comandată de la distanță.

Forțele Aeriene americane în Europa și Africa (USAFE) au anunțat miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, că vor desfășura în România, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, câteva avioane de luptă fără pilot de tip MQ-9 Reaper. Este drona despre care se spune că l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani în operațiunea SUA în Bagdad, pe 3 ianuarie 2020. 

Forțele aeriene americane vor trimite drone MQ-9 Reaper la baza 71 aeriană Câmpia Turzii din România, în cadrul unei misiuni ce are drept obiectiv să promoveze stabilitatea și securitatea în regiune și să consolideze relațiile cu aliații NATO și alți parteneri europeni.

Această misiune, începută din ianuarie 2020, este efectuată în completă coordonare cu Guvernul român. 

MQ-9 Reaper este arma folosită de armata SUA pentru distrugerea țintelor aflate în mișcare. Este una din cele mai performante drone aflate în dotarea Air Force. Drona MQ-9 Reaper, o aeronavă fără pilot introdusă în serviciul Forțelor aeriene americane în 2007, a fost folosită în raiduri aeriene ce au vizat teroriști în țări ca Irak, Siria, Afganistan sau Yemen.

Este un „avion armat, multi-misiune, de altitudine medie, cu rezistență lungă, pilotat de la distanță, care este folosit în principal împotriva țintelor de execuție dinamică și în al doilea rând ca un activ de colectare a informațiilor”.

Acesta „oferă o capacitate unică de a executa lovitura aeriană, coordonarea și recunoașterea împotriva obiectivelor de mare valoare, spontane și sensibile la factorul timp”, adică ținte în mișcare.

MQ-9 Reaper este un avion de luptă fără pilot utilizat de către United States Air Force. Poate căuta și ataca ținte la sol cu până la 14 rachete ghidate aer-sol AGM-114 Hellfire. Este considerată o armă ieftină, prețul de fabricare fiind de 16 milioane de dolari SUA.

Rachetele sunt extrem de precise și se ghidează cu ajutorul camerelor care sunt instalate pe aceste drone. Au obiective pentru zi, pentru noapte, unele cu infraroșu, altele folosesc tehnologia laser.

Drona este fabricată în SUA începând cu 2007, scrie realitateadecluj.net. În acest moment, armata SUA are în jur de 200 de astfel de drone.

MQ-9 Reaper are un motor de 900 de cai putere, o autonomie de 480 de kilometri și poate fi operată de la 1.900 de kilometri distanță. Greutatea maximă pe care o poate transporta la decolare este de 4.700 de kilograme. Zboară la o altitudine de 15.000 de metri, iar anduranța este de 14 ore. Viteza maximă este de 482 km/h.

Foto: US Air Force (www.af.mil)

Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
Alte articole din: POLITICĂ