Coronavirus - România: 222559 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Dosarul Antena Group-RCS&RDS. Dan Voiculescu, achitat. Sorin Alexandrescu, condamnat cu executare

Wednesday, 28 June 2017, 08:38 Sursă: REALITATEA.NET

* Astfel, fostul director al Antena TV Group Sorin Alexandrescu a fost condamnat miercuri de ÎCCJ la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru infracţiunea de şantaj. 

* Camelia Voiculescu a fost condamnată la un an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la şantaj, cu un termen de încercare de 3 ani şi şase luni. 

* Totodată, Şerban Pop, fost preşedinte al ANAF, a primit doi ani cu suspendare şi efectuarea a 80 de zile de muncă în folosul comunităţii. 

* Antena TV Group a fost sancţionată cu o amendă penală de 200.000 lei. 

* Tot în acest dosar, omul de afaceri Dan Voiculescu a fost achitat pentru infracţiunea de complicitate la şantaj. 

* De asemenea, Instanţa supremă a mai decis achitarea lui George Daniel Matiescu, împuternicit al Intact Publishing, precum şi a societăţilor SC Intact Publishing şi SC Antena 3 SA, acuzate de DNA de şantaj şi complicitate la şantaj în formă continuată. 

Instanţa a mai dispus ca decizia să fie publicată pe Antena 1, de zece ori, timp de o lună, în intervalul orar 18,00 - 20,00. 

Magistraţii Instanţei supreme au admis miercuri apelurile declarate de DNA şi inculpaţi şi a modificat sentinţa dată de Curtea de Apel Bucureşti. 

Pe 12 mai 2016, Curtea de Apel Bucureşti decisese, în acest dosar, condamnarea lui Dan Voiculescu la doi ani de închisoare cu executare, pedeapsă contopită cu cei 10 ani de închisoare primiţi în dosarul ICA. 

În acelaşi dosar, Sorin Alexandrescu, fost director general Antena TV Group, a fost condamnat de CAB la trei ani şi şase luni închisoare cu executare, pentru şantaj în formă continuată, iar Camelia Voiculescu, asociat şi administrator al societăţilor Antena TV Group, Antena 3 şi Intact Production, a primit doi ani cu suspendare, pentru complicitate la şantaj în formă continuată. 

De asemenea, CAB l-a condamnat pe Şerban Pop, fost preşedinte al ANAF, la doi ani închisoare cu executare, iar SC Antena TV Group SA a fost obligată la plata unei amenzi penale de 350.000 de lei. În schimb, CAB a dispus achitarea lui George Daniel Matiescu, împuternicit al Intact Publishing, precum şi a societăţilor SC Intact Publishing şi SC Antena 3 SA. 

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat în mod repetat şi gradual acte de constrângere asupra lui Ioan Bendei, administratorul firmei RCS&RDS, ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat. 

"În mod concret, inculpatul Alexandrescu a exercitat acte de ameninţare cu publicarea, prin intermediul entităţilor media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupţie săvârşită de partea vătămată, în situaţia în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparţinând Antena TV Group la un preţ dorit de inculpat. Semnarea contractului în condiţiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare de 6.480.000 euro/an, pe o durată de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanţelor, oprirea campaniei media împotriva societăţii pe care o reprezenta partea vătămată şi a persoanelor din conducerea acelei societăţi", susţin procurorii. 

Actele de constrângere, prin ameninţare, s-au exercitat în mai multe feluri: verbal, prin afirmaţii legate de perspectiva declanşării unui scandal mediatic; prin intermediul unui spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată (realizat din dispoziţia inculpaţilor Camelia Voiculescu şi Sorin Alexandrescu în 8 mai şi difuzat în perioada 9 - 30 mai cu o frecvenţă de 5 ori pe zi - în total de 401 ori, de toate posturile TV aparţinând SC Antena TV Group şi Antena 3); prin înscrisuri având caracter de somaţie, emise de către Intact Publishing, semnate de George Daniel Matiescu, în calitate de director general, şi trimise către partea vătămată şi către alte persoane, prin care, sub pretextul desfăşurării unei anchete jurnalistice, se solicitau relaţii privind împrejurarea care făcea obiectul şantajului. 

DNA precizează că Sorin Alexandrescu, cu ocazia mai multor întâlniri, i-a reamintit lui Bendei că singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa şi, implicit, activitatea pe care o desfăşoară este semnarea contractului cu Antena TV Group, în condiţiile impuse. 

"Informaţiile pe care s-a sprijinit Sorin Alexandrescu pentru a exercita actele de şantaj la adresa părţii vătămate au fost obţinute de la inculpatul Pop, preşedinte ANAF", mai spun procurorii. 

DNA menţionează că Dan Voiculescu, prin demersurile sale, a sprijinit acţiunile desfăşurate de Sorin Alexandrescu, care erau menite să menţină şi să accentueze starea de presiune psihică asupra părţii vătămate. 

Prin intermediul site-urilor Income Magazin şi Jurnalul Naţional deţinute de Intact Publishing, Matiescu a girat publicarea unor ştiri negative la adresa societăţii reprezentate de Bendei, în scopul susţinerii actelor de şantaj exercitate. De asemenea, el a acceptat şi a semnat înscrisurile trimise în 24 aprilie 2013 către Ioan Bendei şi către alte persoane, în condiţiile în care acestea nu vizau niciun fel de investigaţie jurnalistică, ci erau acte de constrângere prin ameninţare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de corupţie. 

DNA mai arată că, în 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor înscrisuri a participat şi Camelia Voiculescu.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL