Alegeri locale 2020 Vezi mai multe detalii

Dosarul ”10 august”: Cererea DIICOT de redeschidere a anchetei, amânată pentru luni, când se împlinesc doi ani de la protest

Thursday, 06 August 2020, 20:47 Sursă: Realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

Giorgiana Hosu consideră că se impune reluarea cercetărilor inclusiv pentru că sunt semne de întrebare legate de administrarea probelor.

”Suspecții nu au mai fost citați la DIICOT în vederea ascultării lor. Nicio persoană vătămată și niciun martor (cu excepția martorilor Dan Carmen Daniela, Cliseru Speranța, Bădulescu Aurelian, Mastan Alin Ionel) nu a fost citată/citat la DIICOT în vederea reaudierii sau audierii. (...) Administrarea probatoriului s-a realizat în față procurorilor militari, iar acesta nu a fost readministrat în față procurorilor DIICOT și nu a fost coroborat cu alte probe(...)”, se arată într-un document obținut de Realitatea Plus.

Mai mult, ar fi fost avută în vedere intervenția de după ora 23:00, deși plângerile arătau că încă de la 19:00 jandarmii au utlizat gazele lacrimogene împotriva protestatarilor.

Curtea de Apel București va decide dacă dă undă verde reluării cercetărilor pentru foștii șefi ai Jandarmeriei.

Soluţia de redeschidere a anchetei trebuie aprobată de către un judecător, după care dosarul va fi preluat de Parchetul Militar. Dacă magistratul de la Curtea de Apel Bucureşti va aproba ordonanţa DIICOT, se va redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI. Aceştia vor fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL