Doliu la Hollywood. Un actor dintr-un film de Oscar a murit

Wednesday, 27 July 2016, 16:33, Sursă: REALITATEA.NET

Chief Dave Bald Eagle, soldat în cel de-Al Doilea Război Mondial, toboşar şi actor în peste 40 de filme, între care ”Cel care dansează cu lupii/ Dances with wolves”, filmul lui Kevin Costner recompensat cu premiul Oscar în 1990, şi ”Neither Wolf Nor Dog”, de Steven Lewis Simpson, a murit la vârsta de 97 de ani, informează bbc.com.

Amerindianul Dave Bald Eagle, nepot al lui Chief White Bull, care a luptat în bătălia Little Bighorn (1876), a jucat în peste 40 de filme şi a fost imaginea tribului Lakota (Teton Sioux) din South Dakota.

Chief David Bald Eagle a murit pe 22 iulie, în casa sa din rezervaţia Cheyenne River, potrivit unei firme locale de pompe funebre, scrie news.ro.

Născut pe 8 aprilie 1919, într-un tipi (cort, n.r.), în rezervaţia Cheyenne River Sioux Tribe, numele său în limba tribului Lakota se traduce ca Wounded in Winter Beautiful Bald Eagle (Frumosul vultur pleşuv rănit în iarnă).

El a făcut parte din armata americană, în cel de-Al Doilea Război Mondial, când a luptat în Italia şi a primit steaua de argint. După ce a fost rănit grav pe când se paraşuta în Normandia, Bald Eagle a revenit în Statele Unite unde şi-a început cariera ca toboşar pentru Cliff Keyes Big Band.

După ce prima sa soţie, Penny Rathburn, a murit într-un accident de maşină, el şi-a început cariera la Hollywood. A fost antronorul mai multor vedete de cinema, precum John Wayne, şi dublură a lui Errol Flynn pentru cascadorii.

La finalul anilor 1950, în Belgia, a cunoscut-o pe cea care i-a devenit a doua soţie, Josee.

Dave Bald Eagle a fost imaginea de promovare turistică a statului South Dakota timp de mai multe decenii.

Ultimul film în care a jucat este ”Neither Wolf Nor Dog”, de Steven Lewis Simpson, care a avut premiera luna trecută la  Edinburgh Film Festival.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: CULTURĂ