DNA confirmă: A deschis un nou dosar Transalpina

Thursday, 16 April 2015, 20:50 Sursă: REALITATEA.NET

Două dosare penale, două anchete guvernamentale, doi miniştri vizaţi, sute de milioane de euro şi o şosea nefinalizată. Acesta este bilanţul proiectului Transalpina. Şoseaua trebuia să fie perla coroanei infrastructurii româneşti. De 7 ani, este tot în stadiul de şantier. O afacere păguboasă, de 300 de milioane de euro. Dosarul Transalpina 2 are la bază o sesizare din mai 2014, înaintată de Corpul de Control al primului ministru.

În aprilie 2008, Compania de Autostrăzi a scos la licitaţie proiectul pentru modernizarea Transalpina. Romstrade, firma lui Nelu Ioradache, a câştigat contractul în valoare de 345,4 milioane de euro. Pentru derularea sa, CNADNR a ales metoda creditului furnizor - constructorul ia un împrumut bancar și face lucrările, iar statul i le decontează ulterior.

Corpul de Control al Guvernului susţine că utilizarea creditului-furnizor ar fi fost un paravan pentru ca statul să fie prejudiciat cu peste 300 milioane lei. Printre responsabili, se arată în raport, ar fi foştii miniştri, Varujan Vosganian şi Ludovic Orban.

"Costul finanţării unui obiectiv de investiţii nu poate fi considerat prejudiciu. Atunci ar însemna să îi băgăm în pușcărie pe toţi membrii guvernelor din în ultimii 25 de ani şi nu numai, care s-au împrumutat pentru a finanţa bugetul de stat. Doi: nu am fost implicat în nici un fel în derularea licitaţiei, în negocierile care au avut loc pentru semnarea contractului", a spus Ludovic Orban.

Fostul ministru spune că acest tip de finanţare a fost utilizat destul de des. Toutşi, nu-şi aminteşte un proiect similar. Inspectorii guvernamentali spun că Transalpina a fost singura şosea reabilitată prin sistemul credit-furnizor.

Pe de altă parte, Corpul de Control al Guvernului Ponta susţine că Ludovic Orban a promovat în Executiv o hotărâre care avea ca scop finanţarea de la buget a acestui proiect. Actul normativ n-a avut însă avizul specialiştilor Ministerului Economiei şi Finanţelor. Documentul a fost contrasemnat, pentru ministrul Transporturilor, de către secretarul de stat Septimiu Buzaşu şi de ministrul de atunci al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

În mai 2014, DNA a trimis în judecată un dosar privitor la lucrările de la Transalpina, în care se vorbeşte despre decontări fictive, în valoare de 5 milioane de euro. Nelu Iordache şi şapte angajaţi ai Companiei de Autostrăzi au fost acuzaţi de abuz în serviciu şi fals.

CNADNR a dat în judecată Romstrade, iar în primăvara acestui an preluat în administrare soşeaua. Oficialii companiei spun că mai au nevoie de 50 de milioane de euro pentru a finaliza lucrările.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri