„Dineu cu proști” la TNB. Mihai Călin, către Ion Caramitru: „Sunteți egoist și disprețuitor!”

Wednesday, 25 September 2019, 09:45 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Actorul Mihai Călin a transmis, pe Facebook, o scrisoare deschisă directorului Teatrului Național București, în care acuză ”lipsa totală de deschidere spre dialog” a lui Ion Caramitru. 

Actorul Mihai Călin reproșează că este ”egoist și disprețuitor” și că doar la Sala Mare, din 120 de reprezentații, 65 sunt regizate și/sau jucate de acesta, care primește 10% din încasările nete.

Nu este prima oară când actorul director al Teatrului Naţional Bucureşti este criticat de colegul său mai tânăr Mihai Călin. După criza concedierilor de la TNB, Mihai Călin l-a criticat în termeni duri pe directorul TNB, spunând că acesta conduce instituţia de cultură în mod dictatorial şi a folosit o mare parte din resursele teatrului pentru avantajul personal.

În vară actorii au ieșit în stradă după concedierea mai multor colegi din departamentul tehnic, din cauza că teatrul a rămas fără bani pentru salarii. Contractele de colaborare a 40 de tehnicieni de la TNB au încetat cu data de 1 iulie, nemaifiind fonduri pentru respectarea acestora, a explicat atunci Ion Caramitru. Situația a apărut după ce Primăria București a tăiat zeci de milioane de lei de la instituțiile culturale din subordine la rectificarea bugetară.

„Vă felicit pt frumoasa carieră de regizor de teatru care a "explodat" de la vârsta de 63 de ani, când ați devenit director”, spune actorul în scrisoarea deschisă.

Am trăit astăzi la Adunarea salariaților din TNB, convocată de dvs., 3 ore de tristețe amară. Ați adunat sute de oameni cu scopul principal de a "înfiera" 2 actori, Marius Manole și cu mine, care în calitate de lideri (împreună cu Medeea Marinescu și Diana Dumbravă) ai Sindicatului actorilor din TNB și-au "permis" să trimită, în primăvară, un memoriu Ministerului Culturii, în care menționau o serie de probleme, și mai ales lipsa totală de deschidere spre dialog a dvs., domnule Caramitru. Memoriul a fost sprijinit de colegii noștri.

De aprox 3 ani, încercăm să dialogăm cu dvs. Azi am înțeles, mai mult ca oricând, valabilitatea motto-ului dvs.: "Eu n-am nevoie să mă iubească nimeni, eu vreau profesionalism".
 
Și uite așa, după 14 ani de directorat, o bună parte din activitatea TNB a luat forma acestui motto. Numai că dvs nu vreți, de fapt, profesionalism ci supușenie. Ați confiscat în mare parte TNB. Noi nu am sesizat ministerului ilegalități ci faptul că legea managementului, pe care dvs ați reușit s-o modificați de ani buni, este sursa permanentizării în funcție a unor oameni care se transformă din directori în patroni.
 
Nu aveți vârstă de pensionare, nu există concurs deschis (nimeni nu are dreptul să concureze la final de mandat cu dvs.) și băgați în buzunar 10% din încasările nete pe fiecare reprezentație a unui spectacol regizat de dvs. Dacă nu la toate, măcar la cele mai profitabile. Numiți șefii de departamente (fără concurs).
 
Suntem, probabil, singurul teatru din țară care, de 14 ani, nu are un actor în Consiliul Artistic. Avem colegi actori angajați pe contract determinat (un an) de 12-14 ani! Pentru că puteți!
 
Vă felicit pt frumoasa carieră de regizor de teatru care a "explodat" de la vârsta de 63 de ani, când ați devenit director.
 
Încerc să fac teatru (cu mai mult și mai puțin succes) în TNB din1990 (Trilogia antică a lui Andrei Șerban) dar nu am întâlnit un director care să profite atât de mult de funcția sa în propriul interes, mediatic și mai ales financiar. Știu, o tot spuneți, legea va permite. În 2018, doar la Sala Mare, din 120 de reprezentații, 65 sunt regizate și/sau jucate de dvs. (10% din încasări).
 
Asta în timp ce spectacole precum "Vizită", "Regele Lear", 'Livada de vișini", "No man's land", "Romeo și Julieta" sunt programate extrem de rar sau chiar distruse, după ce ați cheltuit pe producție 800-900 de mii de RON la fiecare.

Nu vă mai rețin dar să știți că teatrul (chiar și managementul lui) se face cu iubire sau măcar cu respect, considerație și chiar grijă pentru colegi și public. Sunteți egoist și disprețuitor dar, bineînțeles, asta nu e ILEGAL. Atmosfera e dominată de nemulțumiri, bârfe și frică de a vorbi liber. Cam atât, deocamdată.
 
Aștept cu nerăbdare procesul cu care ne-ați amenințat azi, pe mine și pe Marius :)

P.S. "Dineu cu proști", un spectacol de comedie de mare succes, nu este, totuși, emblemă TNB. Și nici "Magic Național". Îmi pasă prea mult de TNB ca să nu vă spun toate astea (și nu numai mie).
Cu adâncä tristețe, Mihai Călin”, a încheiat actorul mesajul de pe Facebook.

 

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL