Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Dieta mediteraneană luptă împotriva cancerului mamar

Tuesday, 15 September 2015, 14:38 Sursă: REALITATEA.NET

În cadrul studiului, cercetătorii au observat că femeile cărora li s-a cerut să urmeze o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline extravirgin se confruntau cu un risc de îmbolnăvire de cancer mamar cu 68% mai mic decât cele care au urmat o dietă doar cu conținut redus de grăsime, scrie Agerpres.ro.

Acest studiu a fost realizat pe un eșantion de 4.152 de femei aflate în perioada postmenopauză, sănătoase din punct de vedere clinic și fără antecedente oncologice. Ele au fost împărțite în trei grupuri, fiecare dintre grupuri primind câte o dietă diferită. Astfel, unul dintre grupuri a primit o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline extravirgin (15% din caloriile zilnice obținute prin această dietă proveneau direct din uleiul de măsline). Un al doilea grup a primit o dietă mediteraneană bogată în nuci, iar pentru cel de-al treilea grup, cel de control, s-a optat pentru mâncare obișnuită cu condiția reducerii consumului de grăsime. După aproximativ 5 ani, 35 dintre cele 4.152 de femei care au participat la studiu s-au îmbolnăvit de cancer mamar.

Conform oamenilor de știință, femeile din grupul care a respectat dieta mediteraneană bogată în ulei de măsline extravirgin s-au confruntat cu cel mai scăzut risc de îmbolnăvire de cancer la sân. Cercetătorii au observat o mică scădere a acestui risc și în cazul femeilor care au urmat dieta mediteraneană pe bază de nuci, însă scăderea a fost insuficientă pentru a fi considerată relevantă din punct de vedere statistic (ar fi putut fi rodul întâmplării), conform studiului publicat în ultimul număr al revistei JAMA Internal Medicine.

Dieta mediteraneană conține numeroși ingredienți cu proprietăți antitumorale, conform unuia dintre autorii acestui studiu, Dr. Miguel Martinez-Gonzalez, de la Universitatea din Navarra. În principal uleiul de măsline extravirgin este bogat în niște compuși denumiți polifenoli, cu efect anti-cancer demonstrat.Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL