Deputatul Cornel Sămărtinean, fost director al Aeroportului din Timişoara, trimis în judecată de DNA

Tuesday, 22 December 2015, 15:44 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Sămărtinean este acuzat - pentru perioada în care a fost director al Aeroportului Timişoara - de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) şi conflict de interese.

Fostul director comercial al instituţiei, Florin Marius Mezin, este cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) şi participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (zece acte materiale).

În sarcina lui Blaga s-a reținut infracțiunea de mărturie mincinoasă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procuorii DNA, în cursul anului 2010, funcționari din cadrul Aeroportului Internațional "Traian Vuia" Timișoara (A.I.T.), în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au luat decizia și au acționat concordant pentru obținerea de foloase necuvenite, de către o societate comercială, consecutiv prejudicierii bugetului unității în interesul căreia erau obligați să acționeze.

Astfel, Sămărtinean și Mezin au participat la luarea deciziei și apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care să închirieze spații aflate în incinta aeroportului. Societatea comercială favorizată era controlată, în fapt, de către Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin, persoane cu care actualul deputat s-a aflat în raporturi comerciale, fiind chiar asociat în cadrul unei alte firme cu primul dintre cei doi suspecți.

Concret, Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin, în scopul obținerii de beneficii materiale în cuantum de aproximativ 4.000 euro/lună, l-au determinat pe fostul director al A.I.T. să declanșeze procedura de închiriere a spațiilor comerciale din incinta aeroportului. Această procedură viza impunerea, pentru foștii chiriași, a unor condiții care să-i determine să renunțe la închirierea viitoare a acelor spații și astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitației, spațiile comerciale urmau să fie preluate de firma controlată prin interpuși de către cei doi suspecți.

De asemenea, această societate comercială urma să plătească o chirie mult diminuată față de foștii chiriași și față de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administrație al A.I.T. În acest sens, Mezin , fiind desemnat președinte al celor două comisii de organizare a licitațiilor pentru închirierea spațiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput și a dispus ca un alt funcționar ce nu cunoștea adevărata stare de fapt, să redacteze acte care reflectau în mod nereal respectarea procedurilor legale.

Scopul urmărit de acesta a fost ca, în eventualitatea unui control ulterior, să nu se mai poată constata că licitațiile din datele de 27.10.2010 și 03.11.2010 au fost denaturate, în sensul asigurării adjudecării contractelor de închiriere de către firma controlată de Popoviciu și Ostaficiuc.

În timpul audierilor, Blaga a făcut afirmații mincinoase în legătură cu împrejurările în care a transmis oferte de participare la licitația de închiriere a spațiilor, acesta ascunzând motivul real al simulacrului de ofertare făcut, respectiv crearea aparențelor unei proceduri deschise, transparente și competitive.

În realitate, a fost favorizată firma controlată de suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin. Prin activitățile infracționale derulate de către acești funcționari, cu concursul direct al persoanelor ce controlau în fapt societatea comercială ce a fost declarată abuziv drept câștigătoare a licitației trucate, s-a produs Aeroportului Internațional "Traian Vuia" Timișoara un prejudiciu în cuantum de 239.570,3 lei.

Față de Popoviciu Alin Augustin Florin și Ostaficiuc Constantin procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei șin continuarea cercetărilor, iar față de suspectul Penescu Tiberiu George au dispus clasarea.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține lui Sămărtinean.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri